Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οσα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Ολγας έγιναν την Παρασκευή. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που τοποθετήθηκε την Τετάρτη στη θέση του, είναι έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά, ο οποίος ανυπομονούσε να το δει σε κάποιο σημείο της πόλης.

Ο γλύπτης δεν τα κατάφερε καθώς «έφυγε» από τη ζωή το 2005, ωστόσο, ο γιος του Αλέξανδρος Παππάς έδωσε το «παρών» στα αποκαλυπτήρια και συγκινήθηκε κατά τη διάρκεια τους.

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Στην ομιλία του στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης δήλωσε: «Σήμερα αναβαθμίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και ταυτόχρονα υλοποιούμε μία υποχρέωση που έχει αναλάβει ο δήμος εδώ και χρόνια. Εδώ, στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, τοποθετούμε ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που φιλοτεχνήθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη, Γιάννη Παππά και σήμερα, 15 χρόνια μετά το θάνατό του, ολοκληρώνεται η μακρά πορεία του. Η αρτιότητα του έργου απαντάει σε όλα τα ερωτήματα. Είναι ένα έργο για το οποίο ο ίδιος ο γλύπτης έκανε χρόνια έρευνα για να καταλήξει σε έναν ανδριάντα χωρίς μιλιταριστικό συμβολισμό, αφού αναπαριστά τον Μέγα Αλέξανδρο όχι ως στρατηλάτη αλλά ως έφηβο».

Το άγαλμα έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 μέτρα

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Παππάς, γιος του γλύπτη και πρόεδρος της Επιτροπής του εργαστηρίου Γιάννη Παππά του Μουσείου Μπενάκη, είπε μεταξύ άλλων: «Ο πατέρας μου άρχισε την μελέτη για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1941, επί Γερμανικής Κατοχής. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1972.

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό είκοσι χρόνια αργότερα, το 1992, στην αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη. Τότε, το 1992, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και δωρίθηκε στον δήμο της Αθήνας για να τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα.

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου, και 15 χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα μου, τελείωσε η πορεία.
Επικαλούμενος τη μορφή του Αλεξάνδρου, ο Γιάννης Παππάς, όπως ο ίδιος έλεγε, "ξέφευγε από την άβυσσο και το σκοτάδι της Κατοχής κρατώντας την αδιόρατη δύναμη του θέματος. Έπαιρνε κουράγιο και θάρρος να αντέξει τις δύσκολες, γεμάτες αβεβαιότητα εκείνες μέρες". Αρα το έργο είναι καθαρό από τα πρόσφατα και τετριμμένα. Η εν γένει εργασία του γλύπτη είναι γνωστή. Άρα δεν υπάρχει λόγος να αναφερθούμε σε αυτήν».

Συγκινημένος ο γιος του γλύπτη

«Το έφιππο, ιδιαιτέρως λιτό, είναι η σκέψη του Παππά για τον Μέγα Αλέξανδρο. Η δυνατή κίνηση του αλόγου και ο Αλέξανδρος νέος οραματιστής, χωρίς όπλα, προχωρά ελεύθερος στον χώρο και τον χρόνο», πρόσθεσε ο Αλέξανδρος Παππάς.

Στην τελετή παρέστησαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως υπουργός Πολιτισμού το 2001 έκανε τη δωρεά του αγάλματος στο δήμο, ο Αλέξανδρος Παππάς, πρόεδρος της επιτροπής του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά-Μουσείο Μπενάκη και γιος του καλλιτέχνη, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος και ο επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Γιώργης Μαγγίνης.

 

Πολυμέσα