Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:33:47

Το«Μίσος» στα Βαλκάνια

Πολυάριθμα τα σχόλια στις γερμανικές εφημερίδες για τη μίνι-σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο με οικοδεσπότες την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου επισημαίνει: «Το μίσος μεταξύ διαφόρων εθνικών και θρησκευτικών ομάδων είναι αυτό που καθιστά, μέχρι σήμερα, τόσο δύσκολη την ειρηνική ανάπτυξη της περιοχής. Γι αυτό είναι απολύτως κατανοητή η αντίθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μία ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. (...) Δεν είναι μόνο η Άνγκελα Μέρκελ που πιστεύει ότι μία αλλαγή συνόρων θα άνοιγε το «κουτί της Πανδώρας», καθώς παρόμοιες αντιπαραθέσεις ελλοχεύουν και αλλού στην Ευρώπη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ουγγαρία, η οποία, με τα σύνορα που είχαν χαραχθεί στην Ευρώπη μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, είχε χάσει πάνω από το ήμισυ των εδαφών της και του πληθυσμού της».

Στον ρόλο της Βόρειας Μακεδονίας εστιάζει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Προκειμένου να επισημανθεί και μία θετική εξέλιξη στην προβληματική αυτή περιοχή, η Βόρεια Μακεδονία χαρακτηρίζεται 'εξέχον παράδειγμα για την ειρηνική επίλυση διαφορών'. Η τοπική κυβέρνηση, μετά από αντιπαράθεση δεκαετιών με τη γειτονική Ελλάδα και παρά την αντίσταση των εθνικιστών, συμφώνησε να προσθέσει τον προσδιορισμο 'Βόρεια' στο επίσημο όνομα της χώρας, ώστε να γίνει σαφής η διαφοροποίηση από τη βορειοελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας. Έτσι παραμερίζεται ένα σημαντικό εμπόδιο στην πορεία για την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ωστόσο, εντός της ΕΕ παραμένει διαμφισβητούμενη η ταχύτητα με την οποία πρέπει να ανταμειφθεί η κυβέρνηση των Σκοπίων για τον ρόλο της στην προσέγγιση με την Ελλάδα».

«Δύσκολες συνομιλίες» στο Βερολίνο

Μια ματιά με ακόμη πιο έντονη κριτική διάθεση από τη Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης: «Η κοινή συνέντευξη τύπου Μέρκελ-Μακρόν πριν τη συνάντηση φάνηκε να εξυπηρετεί κυρίως έναν στόχο, δηλαδή να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο χαμηλές οι προσδοκίες γι αυτή την εκδήλωση. Το ζητούμενο είναι απλώς να να διασαφηνίσουμε την κατάσταση, είπε η Μέρκελ. Ακόμη πιο σημαντικό ήταν για την καγκελάριο να αναφέρει ποιό δεν είναι το ζητούμενο: η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Και ο Μακρόν επέμεινε σε αυτό το σημείο. Ήδη αυτή η διπλή άρνηση δείχνει ένα πρόβλημα σε αυτές της συνομιλίες: Μέρκελ και Μακρόν ανησυχούν για τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, θέλουν να δώσουν το παρών, δεν θέλουν να αφήσουν την περιοχή στην επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά σε τελική ανάλυση δεν έχουν και πολλά να προσφέρουν».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline