Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:21:13

Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Απογοήτευση και προειδοποιήσεις για τις επενδύσεις

Καμπανάκι κινδύνου για τις επενδύσεις κρούει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εαρινές προβλέψεις, καθώς προειδοποιεί για συστηματική υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και η έλλειψη ιδιωτών επενδυτών.

Τα στοιχεία αυτά ευθύνονται για τον περιορισμό της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναθεώρησε ελαφρά προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδα για την διετία 2019-20.

Το 2020 η Επιτροπή προβλέπει πως θα σημειωθεί ανάκαμψη στις ιδιωτικές επενδύσεις, «παρ' όλο που το αυξανόμενο κόστος εργασίας θα συμπιέσει το περιθώριο κερδών κάποιων εταιριών, περιορίζοντας άρα την προοπτική επενδύσεων χωρίς επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδότηση».

Απώλειες για την ανταγωνιστικότητα

Αυτή η αύξηση στο κόστος εργασίας, συνεχίζει η Επιτροπή, προβλέπεται να μεταφραστεί σε «κάποιες απώλειες στην ανταγωνιστικότητα». "Η Ελλάδα, παρ' όλ' αυτά αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά σε ο,τι αφορά τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών", επισημαίνεται.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν, ωστόσο, πως ενώ η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας "συνεχίστηκε το 2018", "αναμένεται κάποια επιβράδυνση, λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού". Υπογραμμίζεται, παρ' όλ' αυτά πως "η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το 2019 και 1,3% το 2020, μειώνοντας το ποσοστό ανεργίας στο 16,8% το 2020."

Αναφορικά με τις επενδύσεις η Επιτροπή κάνει λόγο για μείωση 12,2% το 2018 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -2,1%) αλλά προβλέπει αύξηση κατά 10,1% το 2019 και 10,8% το 2020 (σε σχέση με 14,9% και 9,6%, αντίστοιχα).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline