Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  17:56:08

Γιούνκερ κατά Τουρκίας για την κυπριακή ΑΟΖ: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος»

Σαφή θέση υπέρ της Λευκωσίας πήρε ο επικεφαλής της Κομισιόν - Απάντηση ανάλογη των προκλήσεων, ζήτησε ο Νίκος Αναστασιάδης - Η ΕΕ πρέπει να έχει ενιαία θέση, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας πήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος», είπε ο κύριος Γιούνκερ.

Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν ήδη καταδικαστεί επισήμως και από την Επίτροπο Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αναστασιάδης: Περιμένουμε αντίδραση της ΕΕ ανάλογη των προκλήσεων

Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Nicos Anastasiades
✔@AnastasiadesCY

Στο #SibiuSummit σήμερα έχω την πρόθεση να αναπτύξω τα όσα τελευταία συμβαίνουν, δυστυχώς, ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του @EUCouncil και της ΕΕ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline