Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:50:34

Τσίπρας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ -θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη- αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία;», ο κ. Τσίπρας απάντησε «πρώτα πρώτα η διπλωματία».

Επιμένει η Άγκυρα: Θα στείλουμε και δεύτερο γεωτρύπανο, λέει ο Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον "τουρκοκυπριακό λαό" τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" (Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου, όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος).

«Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερό μας γεωτρύπανο στην περιοχή». Το γεωτρύπανο "Πορθητής", πάντως, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

Με ποινικές διαδικασίες απαντά η Κύπρος

Από την πλευρά της Λευκωσίας, αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξουν νόμιμες αντιδράσεις προκειμένου σε κάποιο στάδιο να επιβληθούν κυρώσεις σε δυο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο είναι οι ποινικές διαδικασίες επί τη βάση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου που κινεί η Κυπριακή Δημοκρατία, διότι έχει δικαιοδοσία εντός της ΑΟΖ της. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι διαδικασίες που θα κινηθούν εντός της ΕΕ με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εάν βέβαια υπάρξει σχετική απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline