Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  16:29:43

To NATO καλεί την Τουρκία να κάνει πίσω στους S-400

Το τουρκικό μέσο Daily Sabbah μεταφέρει τις δηλώσεις Αμερικανού Στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ από τον περασμένο Σεπτέμβριο στις οποίες οι ΗΠΑ έδειχναν διατεθειμένες να αυξήσουν την παρουσία τους σε στρατιωτικές βάσεις και λιμάνια στην Ελλάδα.

Τότε φαινόταν πως οι ΗΠΑ έδειχναν εμπράκτως ενδιαφέρον και μεγάλη σημασία στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή γι' αυτό και έχουν ζητήσει – σύμφωνα με πληροφορίες – περαιτέρω διευκολύνσεις στις στρατιωτικές υποδομές του λιμανιού της Σούδας.

Επιπλέον, προσφάτως διεύρυναν τη συνεργασία με την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας για τη μεταστάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9.

Η εμπλοκή τους Τουρκίας με S-400 και F35

Από την πλευρά της, η Αγκυρα φαίνεται να πατά σε δύο βάρκες με το θέμα της παραγγελίας των S-400 από την Ρωσία να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και κίνδυνο για εμπλοκή στην αγορά F35 και την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων σε αυτά.

Ωστόσο, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα πως εκμεταλλεύεται τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά και το ΝΑΤΟ ώστε να εμπλέξει διεθνείς δυνάμεις σε αντιπαραθέσεις σχετικά με το δικαίωμα των δύο χωρών στο Αιγαίο πέλαγος. Στην παρούσα φάση εκείνο που ενοχλεί την Αγκυρα είναι οι επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι εμπρηστικές δηλώσεις και απειλητικές κινήσεις αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline