Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ

Απολογητική διάθεση είχε ο κ Α.Τσίπρας στη συνέντευξη του στον ALPHA και για το τι έφταιξε για τη μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές. Αφήνοντας τελείως πίσω τη λογική πως «οι πολίτες δεν κατάλαβαν», που επικράτησε τις πρώτες ώρες μετά την ψυχρολουσία των 9,5 μονάδων διαφορά, ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε άλλο μήκος κύματος.

«Λάβαμε υπ' όψιν το μήνυμα και για τα λάθη μας και για τις παραλείψεις μας», είπε, προσθέτοντας πως η απόδειξη είναι πως προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Την ίδια ώρα σε μία προσπάθεια να βρει νέο αφήγημα, καθώς το προηγούμενο που είχε επίκεντρο «τους πολλούς και τις ελίτ» καταψηφίστηκε, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να επανατοποθετήσει το δίλημμα ενόψει των εθνικών εκλογών σε νέα βάση με επίκεντρο το μέλλον. Συγκεκριμένα, είπε πως στις 7 Ιουλίου θα αποφασιστεί «το ποιοι θα μας κυβερνήσουν και με τι πρόγραμμα θα μας κυβερνήσουν», θέτοντας το ερώτημα «εάν θα συνεχιστεί η πορεία στήριξης των λαϊκών στρωμάτων που δέχτηκαν πιέσεις όλα αυτά τα χρόνια ή εάν θα είναι ένα πισωγύρισμα».

Οσον αφορά τη χθεσινή σκληρή επίθεση της πλευράς Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επέλεξε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως σέβεται την απόφαση του κ. Κοτζιά να μην κατέλθει στις εκλογές. Παραδέχθηκε δε πως «υπήρξαν κάποιες προστριβές» με την απόρριψη των προτάσεων του «Πράττω» από τις τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, όσον αφορά πιθανή διαδοχή του στο κόμμα, αν χάσει τις εθνικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. «Είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή τι θα κάνει εάν χάσει τη μάχη; Το μόνο που με ενδιαφέρει αυτή την ώρα να μην υπάρξει πισωγύρισμα στη χώρα».

Πολυμέσα