Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:24:48

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν για τους S-400 αλλά περιπεπλεγμένος

Αψηφώντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για επιβολή κυρώσεων, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αδιάλλακτος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Δεν λέω ότι θα αγοράσουμε τους πυραύλους, τους έχουμε ήδη αγοράσει. Είναι μια τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε χθες το βράδυ σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, προαναγγέλλοντας ότι οι S-400 θα φθάσουν στη χώρα του τον Ιούλιο.

Σχετικά με τις απειλές των ΗΠΑ ότι δεν θα παραδώσουν τα μαχητικά αεροπλάνα F-35 που έχει παραγγείλει η Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η χώρα του «δεν είναι μόνο αγοραστής αεροπλάνων, αλλά και συμπαραγωγός των F-35, έχοντας επενδύσει πάνω από ένα δισ. δολάρια» στο εν λόγω πρόγραμμα.

Προειδοποίησε δε ότι, αν τελικά εξοστρακιστεί η χώρα του από το πρόγραμμα, όπως απειλούν οι Αμερικανοί, θα ζητήσει να τους καταλογιστούν ευθύνες. Στην ίδια ομιλία εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος στην τηλεφωνική συνομιλία που αναμένεται να έχει αύριο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν και στη δική του συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου στην Ιαπωνία.

Νωρίτερα, ο Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει από το Αζερμπαϊτζάν, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ότι η πρόσφατη επιστολή του Σάναχαν «δεν ήταν στο πνεύμα της συμμαχίας» και γνωστοποίησε ότι η Αγκυρα θα διαβιβάσει την απάντησή της εντός των προσεχών ημερών. Στην επιστολή της περασμένης Παρασκευής ο Σάναχαν προειδοποίησε την Τουρκία ότι, αν επιμείνει τελικά στην αγορά των ρωσικών πυραύλων, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα υποστούν ζημιά, η οικονομία της θα επιβαρυνθεί και η στρατιωτική βιομηχανία της θα υποχωρήσει. Τις ημέρες που ακολούθησαν, οι Αμερικανοί σταμάτησαν την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στη χρήση των μαχητικών αεροπλάνων F-35 που είχε παραγγείλει η Αγκυρα.

Εσχατη προθεσμία

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου έθεσε την 31η Ιουλίου ως έσχατη προθεσμία για να συμμορφωθεί η Τουρκία, ακυρώνοντας την προμήθεια των S-400. Πέραν του ότι η παράδοση των πυραύλων από πλευράς Μόσχας προβλέπεται να γίνει αυτή την περίοδο, η επιλογή της 31ης Ιουνίου φαίνεται να έχει και συμβολική διάσταση, υπενθυμίζοντας στην Αγκυρα την οικονομική ζημία που μπορεί να της προκαλέσει ο Λευκός Οίκος. Πέρυσι, την 1η Αυγούστου, ο Τραμπ είχε προκαλέσει τεράστια βουτιά της λίρας με τις κυρώσεις που ανακοίνωσε λόγω της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Εκτοτε, ο Μπράνσον απελευθερώθηκε, αλλά η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ παραμένει. Τον Ιανουάριο ο Τραμπ απείλησε ότι θα «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας αν ο στρατός της επιτεθεί εναντίον των Κούρδων στη Συρία. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να αυξήσει τα επιτόκια στο πολύ υψηλό επίπεδο του 24% για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και τη λίρα, κάτι που ωστόσο προκάλεσε σοβαρή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Χθες, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει, παρ' όλα αυτά, σταθερά τα επιτόκια «για να ενισχυθεί η διαδικασία καταπολέμησης του πληθωρισμού», που κινείται γύρω στο 19%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline