Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οσα δείχνει η δημοσκόπηση του ΒΗΜΑΤΟΣ για κάλπες και κόμματα

Καταρχήν, όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», η έκβαση της αναμέτρησης έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως πιστοποιούν η ισχυρή παράσταση νίκης, με το 82% να πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα – μόλις το 7% πιστεύει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ -, αλλά και οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία για την επόμενη μέρα.


Η αξιωματική αντιπολίτευση βαδίζει προς την άνετη πλειοψηφία βάσει της δυναμικής που έχει αναπτύξει. Θεωρείται ότι είναι διασφαλισμένη ακόμα και στην περίπτωση οκτακομματικής Βουλής. Επίσης, το βασικό σενάριο για την εκτίμηση των εδρών κάνει λόγο για 164 έδρες.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη κυβέρνηση, το 44% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας. Ενδιαφέρον έχουν και τα επιμέρους στοιχεία. Αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 71% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής εμφανίζονται διχασμένοι – το 46% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το 51% κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με ποσοστό 45% έναντι 34% του κ. Τσίπρα και προηγείται στην ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός» κατά 5 μονάδες (28% έναντι 23% του κύριου πολιτικού αντιπάλου του).
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,2%. Κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών είναι η τύχη της Χρυσής Αυγής, η οποία όσο αιφνιδιαστικά κατέστη τρίτο κόμμα τόσο αναπάντεχα και απότομα εξαερώνεται. Μετριέται τώρα στο 3,5%.

Οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2,5%).

Στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής» βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8% και στην τέταρτη το ΚΚΕ με 5,2%. Τα δύο κόμματα διατηρούν πάνω-κάτω τα ποσοστά που έλαβαν στις ευρωεκλογές, όμως παρατηρείται κινητικότητα στο εκλογικό τους σώμα, το οποίο δεν είναι συμπαγές, και γι' αυτό είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι τελικές τους επιδόσεις.

Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής – όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές – συνεχίζει να συρρικνώνεται. Μετά τη θεαματική πτώση του ποσοστού της στις ευρωεκλογές (έλαβε 4,85% ενώ το 2014 είχε κατακτήσει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό 9,39%), μετριέται τώρα στο 3,5%. Το οριακό αυτό ποσοστό υποδεικνύει ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα ενδέχεται να μη μετέχει στην επόμενη Βουλή, πρόβλεψη που ενισχύεται από το γεγονός ότι χάνει ψηφοφόρους στο πιο δυναμικό ακροατήριό του, τους άνδρες νεαρής ηλικίας.

Οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2,5%). Τα μικρά αυτά κόμματα ενδέχεται τελικά να ευνοηθούν από την ήπιων τόνων προεκλογική περίοδο, καθώς στην αντίθετη εκδοχή της μεγάλης πόλωσης δεν είχαν καμία τύχη στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν κοινοβουλευτική υπόσταση. Στις ευρωεκλογές η συμμετοχή ήταν αυξημένη, καθώς προσήλθαν στις κάλπες επιπλέον 310.000 πολίτες, αρκετοί εκ των οποίων ηλιακά νέοι.

 

Πολυμέσα