Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:45:14

Νέα προειδοποίηση ΗΠΑ προς Ερντογάν για S-400 και F-35

Ο Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, στην Αγκυρα.



Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσιγκτον ανανεώνει τις προειδοποιήσεις της για τις κυρώσεις που θα αντιμετωπίσει η Αγκυρα εάν επιμείνει, τελικά, στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Ολα δείχνουν ότι η Ρωσία πρόκειται να παραδώσει το σύστημα αυτό στην Τουρκία και αυτό θα έχει επιπτώσεις», δήλωσε χθες η απεσταλμένη των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ Κέι Μπέιλι Χάτσισον. «Θα υπάρξει αποσύνδεση (της Τουρκίας) από το σύστημα των F-35, καθώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τα αεροσκάφη μας να επηρεαστούν ή να αποσταθεροποιηθούν μέσω ενός ρωσικού συστήματος μέσα στην ίδια τη Συμμαχία μας», προσέθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε διαμηνύσει για ακόμη μία φορά ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων είναι μη αναστρέψιμη απόφαση. «Ελπίζω ότι θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τους S-400 που αγοράσαμε από τη Ρωσία τον ερχόμενο μήνα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). «Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που χρειάζεται να ζητήσει άδεια ή να υποκύψει σε πιέσεις. Οι S-400 συνδέονται ευθέως με την εθνική μας κυριαρχία και δεν θα κάνουμε πίσω», προσέθεσε.

Η οριστική αποσαφήνιση της εικόνας στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να έρθει την Παρασκευή ή το Σάββατο, όταν οι πρόεδροι των δύο χωρών θα συναντηθούν, όπως προβλέπεται, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Χθες, τουρκικό δικαστήριο ήρε τον κατ' οίκον περιορισμό του Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ, υπαλλήλου του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία ότι συνδέεται με το κύκλωμα Γκιουλέν, που έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε ως κίνηση καλής θέλησης της Αγκυρας ενόψει της συνάντησης Ερντογάν - Τραμπ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline