Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:24:37

Αποφυλακίζονται Γιωτόπουλος, Ξηροί, Τζωρτζάτος της 17Ν -Με τους νέους Κώδικες

Ο νέος Ποινικός Κώδικας που τέθηκε σε ισχύ από από χθες, 1η Ιουλίου, δίνει το δικαίωμα απόλυσης από τις φυλακές στους πολυισοβίτες της 17Ν, ανάμεσά τους και στον αρχηγό της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο.

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο - καταδικασθέντες σε πολλές φορές ισόβια - μπορούν από αύριο το πρωί να υποβάλλουν αίτηση αποφυλάκισης, να βγουν με βραχιολάκι και να μείνουν στο σπίτι τους.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με «βραχιολάκι» κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά αυτές οι ευνοϊκές διατάξεις για τους καταδικασμένους για τρομοκρατία ισχύουν έστω κι αν αλλάξουν από την επόμενη κυβέρνηση. Είναι δηλαδή από εκείνες που λέγονται «διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου».

Oπως λένε δικαστές και εισαγγελείς η νέα κυβέρνηση για να μπορέσει να περιορίσει τις διατάξεις αυτές, πρέπει να κάνει... αγώνα δρόμου και να ψηφίσει σειρά ρυθμίσεων με δικονομικές προϋποθέσεις που θα εμποδίζουν στην πράξη τους καταδικασμένους για τρομοκρατία να βγουν.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στη δυνατότητα που, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, δίδεται σε καταδικασμένα μέλη της 17Ν να αποφυλακιστούν με όρους επικαλούμενοι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου 2019.
Νομικοί εκτιμούν, ότι οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός και Βασίλης Τζωρτζάτος μπορούν να υποβάλλουν άμεσα αίτηση ώστε να αποφυλακιστούν φορώντας βραχιολάκι και παραμένοντας σε κατ' οίκον περιορισμό, αρκεί να έχουν εκτίσει 16 χρόνια κάθειρξης.
Όπως τονίζουν, ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline