Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:39:05

Νοσοκομεία και ασθενείς μέσα στον καύσωνα

«Καμπανάκι» από τους εργαζομένους για την εικόνα εγκατάλειψης στα δημόσια νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Με λίγα και πεπαλαιωμένα κλιματιστικά σώματα, αλλά και ασυντήρητους ή ακόμα και χαλασμένους κεντρικούς κλιματισμούς καλούνται να περάσουν τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού πολλά δημόσια νοσοκομεία. Δυστυχώς θα έλθουν και άλλες ανάλογες ημέρες όλο το καλοκαίρι. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, αφού αρκετοί θάλαμοι νοσηλείας, χώροι αναμονής ασθενών και ιατρεία δεν έχουν κλιματισμό, με αποτέλεσμα να «επιστρατεύονται» ανεμιστήρες, τους οποίους σε αρκετές περιπτώσεις φέρνουν από το σπίτι τους οι ασθενείς!

«Εργαζόμενοι συγκεντρώνουν χρήματα μεταξύ τους για να αγοράσουν κλιματιστικά. Πολλοί ασθενείς, συγγενείς κάνουν δωρεές κλιματιστικά, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη ζέστη», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, ως αρμόδιο για τα νοσοκομεία, και στις διοικήσεις τους για το ότι δεν φρόντισαν να προχωρήσουν εγκαίρως σε συντήρηση, ανανέωση και συμπλήρωση του κλιματισμού.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά νοσοκομεία του ΕΣΥ. Οπως αναφέρει, στο ΚΑΤ ο κεντρικός κλιματισμός είναι ελλιπής και δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι πτέρυγες του νοσοκομείου που δεν είναι συνδεδεμένες αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα με τη ζέστη, ενώ πολλά κλιματιστικά σε θαλάμους ασθενών δεν λειτουργούν. Περίπου ίδια είναι και η εικόνα στο Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου τα τακτικά ιατρεία δεν διαθέτουν κλιματισμό, στη Β΄ Παθολογική Κλινική λειτουργούν τα κλιματιστικά δύο θαλάμων από τους πέντε, στη Γ΄ Παθολογική Κλινική δεν υπάρχουν κλιματιστικά σε κανένα θάλαμο, ενώ χωρίς ενεργά κλιματιστικά είναι θάλαμοι στην ουρολογική και την παιδοχειρουργική κλινική. Εντονη ζέστη βιώνουν και όσοι βρεθούν στους χώρους αναμονής έξω από το ακτινολογικό εργαστήριο και τον αξονικό τομογράφο στο «Γ. Γεννηματάς», όπου έχουν επιστρατευθεί ανεμιστήρες. Στο Ακληπιείο Βούλας, όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι χαλασμένος ο κεντρικός κλιματισμός από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τα τακτικά ιατρεία, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και οι κλινικές να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών είχαν προειδοποιήσει εγγράφως τη διοίκηση του νοσοκομείου για το πρόβλημα από τον χειμώνα.

Χαλασμένος είναι ο κεντρικός κλιματισμός και στο νοσοκομείο της Ρόδου, ενώ στο νοσοκομείο της Κω όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι χωρίς κλιματιστικό. Στο «Ελενα Βενιζέλου», υπάρχουν κλιματιστικά δαπέδου, σκουριασμένα και συχνά χαλασμένα, χωρίς απόδοση, τα οποία δεν αντικαθίστανται λόγω έλλειψης πόρων. Με ανεμιστήρες προσπαθούν να «επιβιώσουν» το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι στο αιματολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου Μεταξά, και στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης το σωματείο εργαζομένων δώρισε μερικές ατομικές ψυκτικές μονάδες για να «δροσίσει» σε χώρους αναμονής ασθενών, σε διαδρόμους και άλλες υπηρεσίες. Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα δεν υπάρχει καθόλου κλιματισμός και οι ασθενείς φέρνουν ανεμιστήρες από το σπίτι τους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline