Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Financial Times: O Μητσοτάκης αντιμέτωπος με μεγάλα εμπόδια για τις μεταρρυθμίσεις

Η Ελλάδα επέστρεψε στο πολιτικό mainstream –είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που αν και πληγείσα βαθιά από την κρίση, γυρίζει την πλάτη της στο λαϊκισμό,γράφουν οι Financial Times.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε και η ΧΑ έμεινε εκτός βουλής –πρόκειται για μια καταπληκτική μεταμόρφωση –που όμως δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει από τις προκλήσεις που παραμένουν. Η πλειοψηφία της ΝΔ στο κοινοβούλιο δίνει στον Κ. Μητσοτάκη σχετική ελευθερία, τουλάχιστον «στα χαρτιά» να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Μητσοτάκης, απόγονος της παλαιάς ελληνικής πολιτικής τάξης που έπαιξε ρόλο στα λάθη του παρελθόντος, πρέπει ν' αδράξει την ευκαιρία και να ανοίξει το δρόμο για ένα νέο μέλλον για τη χώρα.

Είναι αντιμέτωπος πάντως με μεγάλα εμπόδια για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η προστασία των θεσμών πρέπει να είναι προτεραιότητα –έλεγχος δαπανών, προσέλκυση επενδύσεων και έργα υποδομών για να εκμοντερνιστεί η οικονομία και να μειωθεί η εξάρτησή της από τον τουρισμό. Τα εμπόδια θα είναι πολλά και θα χρειαστεί μεγάλη αποφασιστικότητα από το νέο π/θ. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να ιεραρχήσει προτεραιότητες, προωθώντας μέτρα που θα τονώσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα διευρύνουν τη φορολογική βάση και θα αυξήσουν τις επενδύσεις. Οι ελληνικές αγορές χαιρέτισαν την προοπτική μεταρρύθμισης. Η ΝΔ πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτή θα γίνει.

Πολυμέσα