Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  13:28:34

Guardian: O Τσίπρας κέρδισε τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά όχι τους ψηφοφόρους

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχικά ένας ριζοσπάστης, αντισυστημικός αριστερός, του οποίου οι απαιτήσεις για αναμόρφωση των κανόνων της Ευρωζώνης αποτελούσαν κάποτε απειλή για την καθεστηκυία ευρωπαϊκή τάξη.

Ωστόσο, πριν μια εβδομάδα, φημολογούνταν το - όχι ιδιαίτερα πιθανό βέβαια - ενδεχόμενο να αποτελέσει υποψήφιο για κάποια κορυφαία θέση της ΕΕ. Ο 44χρονος πολιτικός έχει σίγουρα διανύσει μια μακρά πορεία, δυστυχώς για αυτόν όμως, αυτή τη φορά φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός δεν ήταν μαζί του. Η ισχυρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει στο φως αυτή την απόκλιση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Μετά την αλλαγή πορείας του το 2015, όταν δέχτηκε τους σκληρούς όρους διάσωσης που επέβαλε η ΕΕ παρά το αντίθετο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο Αλέξης Τσίπρας κατέστη, στην αντίληψη πολλών στην ΕΕ, «ένας από αυτούς».

Ο Τσίπρας εφάρμοσε πλήρως την τελευταία φάση του προγράμματος λιτότητας, ενώ η πρόσφατη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ενίσχυσε την αποδοχή του Τσίπρα από τις Βρυξέλλες. Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός πως πλέον επικροτείται από άτομα σαν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ιδεολογική του ευελιξία δεν φαίνεται να έχει απήχηση στους ψηφοφόρους. Ο Τσίπρας είχε στοιχηματίσει στις γενναίες προεκλογικές παροχές που πραγματοποίησε, προκειμένου να μετριάσει τον οικονομικό πόνο των τελευταίων ετών.

Αλλά η απογοήτευση για την υψηλή ανεργία και για την μη πραγματοποίηση των αρχικών του υποσχέσεων για αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες και τις συντάξεις είναι ευρεία. Ο Μητσοτάκης από την άλλη πλευρά, ανέλαβε την εξουσία υποσχόμενος περικοπή φόρων, μεταρρύθμιση του κράτους και το τέλος του πελατειακού συστήματος, ένα πρόβλημα που έχει ταλανίσει το κόμμα του κατά το παρελθόν. Ο Τσίπρας έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να παραμείνει ενεργός στην πολιτική για τα επόμενα 20 χρόνια και δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε περίπτωση που ο Μητσοτάκης αποτύχει, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline