Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:38:24

Θετικός ο ΚΙΝΑΛ το πανεπιστημιακό άσυλο - τι αλλαγές ζητά

Εναλλακτική πρόταση για το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου καταθέτει το ΚΙΝΑΛ, ζητώντας επί της ουσίας αλλαγή στη διατύπωση της τρίτης παραγράφου της πρότασης της νέας κυβέρνησης, που αφορά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.


Συγκεκριμένα, η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει ότι «η διάταξη που παρουσίασε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας είναι θετική ως προς την κατοχύρωση του Ακαδημαϊκού Ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών (στις 2 πρώτες παραγράφους) και από εμάς γίνεται αποδεκτή».

Ωστόσο, σχετικά με την τρίτη παράγραφο, σημειώνει πως «δημιουργεί κινδύνους, σύγχυση, σοβαρά ερωτηματικά». Προσθέτει δε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων, χωρίς τον κίνδυνο αστυνομοκρατίας εντός των ΑΕΙ, πράγμα που διευκρινίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι το επιθυμεί το οιοδήποτε κόμμα του Συνταγματικού τόξου».

Το ΚΙΝΑΛ ζητά η εν λόγω παράγραφος να αναφέρει:

«Οταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ

4) Το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις αρνητικές καταστάσεις στα ΑΕΙ, έχει ήδη προτείνει δια της Προέδρου Φώφης Γεννηματά την επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 3 του Ν. 4009/2011.

Η διάταξη που παρουσίασε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας είναι θετική ως προς την κατοχύρωση του Ακαδημαϊκού Ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών (Στις 2 πρώτες παραγράφους) και από εμάς γίνεται αποδεκτή.

Η παράγραφος 3 όμως δημιουργεί κινδύνους, σύγχυση, σοβαρά ερωτηματικά.
Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων, χωρίς τον κίνδυνο αστυνομοκρατίας εντός των ΑΕΙ. Πράγμα που διευκρινίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι το επιθυμεί το οιοδήποτε κόμμα του Συνταγματικού τόξου.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την εξής εναλλακτική διάταξη, που πιστεύουμε ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ανομίας και κατοχυρώνει πλήρως τις Ακαδημαϊκές ελευθερίες:

«Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

Άρθρο 3
Ακαδημαϊκές ελευθερίες [Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος]
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
3. Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».
καλωσορίζουμε και της ευχόμαστε καλή δύναμη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline