Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  16:23:45

Ο νέος θεσμός για τους γενικούς

Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και στο πλαίσιο της αποκομματικοποίησης, εισάγεται ένας νέος θεσμός, αυτός του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα είναι ο θεματοφύλακας και αρχειονόμος κάθε υπουργείου.

Θα έχει τριετή θητεία και θα επιλέγεται από το ΑΣΕΠ με προκήρυξη της Αρχής. Υπό την εποπτεία του θα έχει τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και τις υπηρεσίες Συντονισμού. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, θα προκηρυχθούν θέσεις για 15 υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς στα υπουργεία (πλην των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας).

Ανθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως οι υπηρεσιακοί γενικοί γραμματείς θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι από την Κεντρική Δημόσια Διοίκηση, οι οποίοι – μεταξύ των κριτηρίων που θα τεθούν – θα πρέπει να έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου, άριστη γνώση ξένης γλώσσας, 12ετή δημόσια προϋπηρεσία και να έχουν θητεύσει σε θέση γενικού διευθυντή για έναν χρόνο ή τρία χρόνια σε διευθυντική θέση. Μάλιστα, ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας θα συμμετέχει και στις κρίσεις των γενικών διευθυντών και των προϊσταμένων των υπουργείων.

Το Πειθαρχικό Δίκαιο. Στα κυβερνητικά πλάνα βρίσκεται και ένα νέο απλουστευμένο Πειθαρχικό Δίκαιο στο Δημόσιο. Οπως σημείωναν πηγές του υπουργείου, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο υπάρχει διάσπαρτη νομοθεσία και νομολογία για τους δημοσίους υπαλλήλους, Το κεντρικό, όμως, πρόβλημα εντοπίζεται στην ταχύτητα της απόδοσης των ευθυνών. Υποθέσεις «λιμνάζουν» για μήνες στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, οπότε στόχος είναι να υπάρξει παρέμβαση, φτιάχνοντας μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία και θα εξετάσει το ζήτημα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline