Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:22:44

Οι νέες διαδικασίες και το ΑΣΕΠ

Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών στις προσλήψεις από το ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την παροχή βοήθειας στην ανεξάρτητη Αρχή.

Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Ιωάννη Καραβοκύρη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών σε κάθε πρόσληψη – όπως, για παράδειγμα, να μπει τέλος στην ταχυδρομική αποστολή των αιτήσεων – αποτελεί προτεραιότητα.

Στην κυβέρνηση, δε, θέλουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως αυτό της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, όπου επί περίπου ενάμιση χρόνο η διαδικασία είχε κολλήσει. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκοντας λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει λόγω της καθυστέρησης της έκδοσης αποτελεσμάτων της μεγάλης αυτής προκήρυξης με την απώλεια ειδικών κριτηρίων. Υπενθυμίζεται πως με νομοθετική πρωτοβουλία που θα ισχύσει όχι μόνο για την 3Κ/2018 αλλά για όλες τις προκηρύξεις, ό,τι ειδικό κριτήριο ισχύει τη στιγμή της αίτησης θα ισχύει και για τους διορισμούς.

Τέλος, αναμένεται να γίνει σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού τόσο του κλαδολογίου στο Δημόσιο όσο και των τυπικών προσόντων των υπαλλήλων. Στόχος είναι να υπάρξει και διασύνδεση με την περιγραφή των καθηκόντων εργασίας, ποιες αρμοδιότητες και τι δουλειά κάνει ο κάθε υπάλληλος. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει και σύστημα επιβράβευσης, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά καλά γνωρίζοντες τα θέματα του Δημοσίου, το ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) θα πρέπει να γίνει το... δεξί χέρι σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας ουσιαστικά προγράμματα επιμόρφωσης που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους υπαλλήλους, αλλά θα λειτουργήσει και προς το γενικό συμφέρον του κράτους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline