Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020  02:08:46

Αστυνοµικοί εµπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς μεταναστών

Εμπλοκή αστυνομικών σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς αποκαλύπτει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η ετήσια απολογιστική έκθεση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, για το έτος 2018.

Από στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ», προκύπτει ότι οι διώξεις σε αστυνομικούς και επίορκους δημοσίους υπαλλήλους για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις αυξήθηκαν πάνω από 200%.

Οι περισσότερες υποθέσεις που ήρθαν στο φως αφορούσαν σε συμμετοχή ένστολων σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες εξάλλου, στις 12 Ιουλίου 2019, στελέχη των Εσωτερικών Υποθέσεων συνέλαβαν μετά επτάμηνη μυστική έρευνα έναν αρχιφύλακα του αεροδρομίου της Κω, για συμμετοχή σε κύκλωμα διακινητών. Από την πολύμηνη παρακολούθηση προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τον έλεγχο διαβατηρίων επιβατών ο αρχιφύλακας επέτρεπε σε παράτυπους μετανάστες να ταξιδεύουν με πλαστά έγγραφα σε χώρες της Ε.Ε., εισπράττοντας για τις υπηρεσίες του 1.000 έως 1.500 ευρώ το «κεφάλι». Παραλάμβανε την αμοιβή του από τον 36χρονο Σύρο «εγκέφαλο» του κυκλώματος σε συναντήσεις τους στην πόλη της Κω, ενώ για να δικαιολογεί την παρουσία του στο αεροδρόμιο, ακόμα και τις ημέρες που δεν είχε υπηρεσία έλεγε στους συναδέλφους τους ότι «περίμενε να υποδεχθεί φίλους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 οι «Αδιάφθοροι» δέχθηκαν και επεξεργάστηκαν 1.122 καταγγελίες και πληροφορίες για υποθέσεις διαφθοράς, όσες περίπου και το 2017. Το 60% των καταγγελιών αφορούσε σε αστυνομικούς, το 20% σε δημοσίους υπαλλήλους, το 10% σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορούσε σε καταγγελίες για εγκλήματα στα οποία συμμετείχαν ταυτόχρονα και αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι. Οι μισές από τις καταγγελίες εις βάρος αστυνομικών συνδέονται κυρίως με θέματα συμπεριφοράς και πειθαρχικά παραπτώματα, ενώ πρώτοι σε καταγγελίες μεταξύ των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ακολουθούν οι υπηρεσίες υγείας και οι υπάλληλοι υπουργείων.

Το 2018, οι αυτόφωρες συλλήψεις επίορκων αστυνομικών έφτασαν στις 23, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2017. Περισσότερο εντυπωσιακή είναι, ωστόσο, η αύξηση των σοβαρών υποθέσεων διαφθοράς, που έφεραν στο φως οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. Από τρεις το 2017 ανήλθαν σε εννέα το 2018, σημειώνοντας άνοδο 200%.

Τον Οκτώβριο του 2018, ενδεικτικά, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχε αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Αττική. Τον Μάιο του 2018 οι «Αδιάφθοροι» σε συνεργασία με την Ασφάλεια Μυτιλήνης συνέλαβε έναν αρχιφύλακα και δύο υπηκόους Καμερούν, με την κατηγορία ότι εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα αλλοδαπούς που έφταναν στο νησί. Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου 35χρονος αστυφύλακας, που υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αττικής προφυλακίστηκε για ληστεία εις βάρος Πακιστανών, μέσα στο σπίτι τους στη Νίκαια.

Ενα από τα θύματα είχε περιγράψει ως εξής την έφοδο του επίορκου αστυνομικού και των συνεργών του στο διαμέρισμά τους: «Οπως κοιμόμασταν, ξαφνικά ξύπνησα και είδα τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα, μάσκες και γάντια. Μας είπαν να μη φωνάζουμε γιατί είναι "Αστυνομία". Μόλις πήγα να μιλήσω, ένας απ' αυτούς με χτύπησε τρεις φορές στο πρόσωπο και στο σώμα. Επειτα, έδεσαν σε όλους τα χέρια, κάποιους πισθάγκωνα και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι. Οποιος έκανε κάποια κίνηση που δεν τους άρεσε, τον χτυπούσαν».

Το 2018, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διαχειρίστηκε 19 υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, αντί 27 το 2017. Πέντε από αυτές αφορούσαν καταγγελίες για βασανιστήρια, οι δύο εις βάρος Ελλήνων και οι τρεις εις βάρος αλλοδαπών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το 2018 υπήρξε στροφή των «Αδιάφθορων» σε περισσότερο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς τόσο στην Αστυνομία όσο και στον δημόσιο τομέα, ευρύτερα. Η ίδια στρατηγική ακολουθείται και φέτος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline