Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:45:10

Πέτσας: Γιατί καταργείται η διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

Τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να εισάγει τις δύο τροπολογίες στο διυπουργικό νομοσχέδιο, που προκάλεσαν ένταση και αποχώρηση της αντιπολίτευσης, εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οπως είπε ο κ. Πέτσας «η μία τροπολογία αφορά στην επιβολή ενός πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις». Πρόκειται δηλαδή για ρύθμιση αναφορικά με το ζήτημα που εντόπισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και το οποίο, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου προέβλεπε συντάξεις που έφταναν μέχρι και 24.000 ευρώ τον μήνα.

«Μπαίνει μία τάξη, ένα πλαφόν ανώτατο 4.608 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 12πλάσιο της κατώτατης εθνικής σύνταξης με 20 έτη ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ποιες οι αλλαγές στον «βάσιμο λόγο απόλυσης», σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα

«Η άλλη τροπολογία έχει να κάνει με την κατάργηση των άρθρων 48 και 58 του Ν.4611/2019 που ψήφισε τον Μάιο η προηγούμενη Κυβέρνηση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και εξήγησε πως πρόκειται για «δύο άρθρα που είχαν να κάνουν με τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται μία καταγγελία εργασιακής σύμβασης, μία απόλυση».

«Το άρθρο 48 προέβλεπε ότι η απόλυση μπορούσε να γίνει μόνο για «βάσιμο λόγο». Μέχρι τότε, με βάση τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη τον οποίο έχει κυρώσει και έχει ενσωματώσει η χώρα μας στο εθνικό δίκαιο ήδη από το 2016, προβλεπόταν είτε απόλυση με άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς δηλαδή «βάσιμο λόγο απόλυσης» και καταβολή αποζημίωσης, είτε απόλυση με «βάσιμο λόγο» χωρίς αποζημίωση» είπε ο κ. Πέτσας.

«Με τη διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν μόνο καταγγελία μιας σύμβασης με "βάσιμο λόγο απόλυσης"» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων τους τελευταίους μήνες ότι ήταν μία λανθασμένη διάταξη που προκάλεσε προβλήματα στην αγορά εργασίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline