Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:02:23

Υψηλά μερίδια αγορών, χωρίς διαφήμιση σε όλη την Ευρώπη

Τα μερίδια που πλέον καταλαμβάνουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα προσεγγίζουν ολοένα και περισσότερο τις καταναλωτικές τάσεις που επικρατούν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η περαιτέρω ενίσχυση των μεριδίων συνολικά στην Ευρώπη δείχνει την τάση που επικρατεί στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων και τη στροφή των αλυσίδων στη δημιουργία ολοένα και περισσότερο δικών τους σημάτων, σηματοδοτώντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας – αν όχι την είσοδο σε νέο κύκλο ύφεσης.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει αυτό που συμπεραίνουν οι ερευνητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ότι δηλαδή οι παραδοσιακές αλυσίδες σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν στρατηγικά την ιδιωτική ετικέτα για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των εκπτωτικών αλυσίδων. Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας προσδίδουν επίσης διαστάσεις αποκλειστικότητας στο κωδικολόγιο των αλυσίδων, με την έννοια ότι ενώ, οι μάρκες των προμηθευτών διατίθενται και από τον ανταγωνισμό, η ιδιωτική ετικέτα αφορά προϊόντα αποκλειστικής διάθεσης που διαφοροποιούν την αλυσίδα από τον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την επετηρίδα της PLMA (πρόκειται για τον παγκόσμιο Σύνδεσμο Παραγωγών Παρασκευαστών Προϊόντων Ιδιωτικής Ετικέτας) για το 2019, το μερίδιο της εν λόγω κατηγορίας είναι στο επίπεδο του 30% σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Tα υψηλότερα μερίδια καταγράφονται στην Ισπανία, στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, 51%, 49% και 47% αντιστοίχως. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κινείται σε επίπεδα άνω του 40% από το 1997. Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το Βέλγιο, με το σχετικό μερίδιο να πλησιάζει το 44% για πρώτη φορά, ενώ ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στη Σουηδία (33%), στη Νορβηγία (32%) και στην Ολλανδία (30%).
Κοντά στο 30% διαμορφώθηκε το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στην Πολωνία (31%), στην Ουγγαρία (34%), στην Τσεχία (30%) και στη Σλοβακία (32%).

Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι η χώρα της Ευρώπης με το μικρότερο μερίδιο προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, στο 20%, για έβδομη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με την PLMA, πάντως, οι προοπτικές για τις μάρκες των λιανεμπόρων στην Ιταλία φαίνεται ότι βελτιώνονται.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline