Σάββατο 20 Απριλίου 2024  08:57:23

Προετοιμασία για την οικονομία στη ΔΕΘ

Οι επιδιώξεις στην εξωτερική πολιτική σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία αναμένεται ότι θα συνδυαστούν και με τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις αρχές του φθινοπώρου θα προωθηθούν στη Βουλή το νέο φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.


Με παρεμβάσεις σε αυτόν τον άξονα αναμένεται να προσέλθει ο κ. Μητσοτάκης και στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου δύο μήνες μετά την εκλογική του νίκη θα μιλήσει για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού και θα κληθεί να παρουσιάσει ένα σχέδιο συγκεκριμένο, αξιόπιστο και ρεαλιστικό για την οικονομική ανάκαμψη.

Αμέσως μετά θα πάρει σειρά η προώθηση άλλων κρίσιμων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε πολλαπλά επίπεδα: οι συνταγματικές αλλαγές εντός του Οκτωβρίου, το προσχέδιο και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020, όπου εν πολλοίς θα κριθεί και το κατά πόσον είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι και τα μέσα επίτευξής τους, και εν συνεχεία η συζήτηση για το πρόσωπο το οποίο θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Εχοντας ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος του εμπροσθοβαρούς νομοθετικού της έργου, με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και το νομοσχέδιο-σκούπα το οποίο κατ' ευφημισμό ονομάστηκε διυπουργικό, η ηγεσία της κυβέρνησης έλαβε κάποια πρώτα μηνύματα και έκανε κάποιες διαπιστώσεις.
Ειδικώς σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο το οποίο προωθήθηκε και ψηφίστηκε πριν από τη σύντομη διακοπή των εργασιών της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν κάποιες αντιδράσεις. Αντικείμενό τους ήταν η απουσία συνοχής στο σχέδιο νόμου, το γεγονός ότι περιέλαβε πολλές και ετερόκλητες ρυθμίσεις σε διάφορα πεδία, καθώς και η πρακτική της σωρηδόν κατάθεσης τροπολογιών από διάφορους υπουργούς, η οποία δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις και έδωσε πάτημα στην αντιπολίτευση να αντιδράσει σθεναρά.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν δοθεί εντολές προς όλα τα υπουργεία και τους αρμοδίους για τον συντονισμό του νομοθετικού έργου, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια κρούσματα στο μέλλον. Σύμφωνα με όσα διαμηνύουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, η αρχή της καλής νομοθέτησης θα πρέπει να τηρηθεί πιστά και στο εξής να αποφευχθούν τα αποσπασματικά πολυνομοσχέδια.
Υπό αυτή την έννοια κάθε υπουργείο, και με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οριστεί, θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες και να διασφαλίσει την αρτιότητα και πληρότητα των προτάσεών του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline