Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  21:29:17

Τι αλλάζει με την άρση των capital controls

Η πλήρης άρση των capital controls έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που εμποδίζεται αυτή τη στιγμή από την ύπαρξη των κεφαλαιακών περιορισμών.

Επιπλέον όχι μόνο θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας αλλά θα της επιτρέψει να συμμετάσχει σε ενδεχόμενο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ποια capital controls ισχύουν μέχρι τώρα

Η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων δεν αφορά παρά λίγες πλέον περιπτώσεις, καθώς δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά απαιτείται η έγκριση της Τράπεζα της Ελλάδος. Πλέον, θα καταργηθούν οι όποιοι περιορισμοί απομένουν στη μεταφορά κεφαλαίων

Ποιοι είναι οι περιορισμοί

Μετρητά ως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash-to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline