Σάββατο 20 Απριλίου 2024  05:23:03

ΔΕΗ: Πώς η Επιχείρηση έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Επεξηγήσεις για την αναγκαιότητα των μέτρων διάσωσης της ΔΕΗ αλλά και για το πώς η εταιρεία έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έδωσε χθες το υπουργείο Ενέργειας μέσω ενημερωτικού σημειώματος, ενώ η πλευρά της αγοράς υποδέχθηκε με ανακούφιση την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων την οποία ανέμενε από καιρό.

Οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένουν την έγκριση των μέτρων για να ξεκινήσουν τους δικούς τους υπολογισμούς, αφού η ΔΕΗ ως κυρίαρχος παίκτης δίνει τον τόνο της τιμολογιακής τους πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι ιδιώτες πάροχοι καθιέρωσαν έκπτωση συνέπειας αμέσως μετά τη ΔΕΗ.

Η πλευρά του υπουργείου στο ενημερωτικό της σημείωμα επισημαίνει μεταξύ άλλων τον κίνδυνο, αν δεν ληφθούν μέτρα, ο ορκωτός ελεγκτής, η Ernst & Young, να καταγράψει στην έκθεση της 24ης Σεπτεμβρίου την αρνητική κατάσταση της εταιρείας, εγείροντας εκ νέου θέμα βιωσιμότητας και απαιτώντας άμεσα βίαια μέτρα. Ο ελεγκτής, όπως έχει υποχρέωση, έχει ήδη ζητήσει να δει τις εκτιμώμενες ταμειακές ροές από το τέλος Ιουνίου 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020 για να διαπιστώσει αν καλύπτουν τις υποχρεώσεις της για το συγκεκριμένο διάστημα.

Αν κατά την εξέταση προκύψει ταμειακό κενό και αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα κάλυψής του, ο ελεγκτής θα πρέπει αναγκαστικά να διατυπώσει σχετική πρόταση - παρατήρηση στην έκθεσή του και να ενημερώσει έγκαιρα την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μια τέτοια παρατήρηση θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να σημαίνει:

• Αναστολή διαπραγμάτευσης μετοχής της ΔΕΗ.
• Υποχρέωση της ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης.
• Καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
• Αποκλεισμό της ΔΕΗ από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές.
• Παύση πληρωμών προς αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αδυναμία καταβολής μισθών των εργαζομένων.
• Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. με ισόποση αρνητική επίπτωση στα κεφάλαιά τους.
• Και στο τέλος τη διαδρομής, χρεοκοπία ΔΕΗ ή διάσωση με ίδιους πόρους (bail-in) περίπου 4-5 δισ., για την αποφυγή... μπλακ άουτ.

Η σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών επιλογών και των πολιτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Εγκατέλειψε το σχέδιο «Μικρή ΔΕΗ» της κυβέρνησης Σαμαρά, με το οποίο, μέσω της ιδιωτικοποίησης του 1/3 της εταιρείας, η ΔΕΗ θα έβαζε στα ταμεία της 1,5-2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα άνοιγε και η αγορά λιανικής και θα έπαυε η εκκρεμότητα έναντι της Κομισιόν ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά. Με τα χρήματα αυτά η εταιρεία θα ενίσχυε τη ρευστότητά της, θα συντηρούσε το δίκτυό της και θα επένδυε στις ΑΠΕ. Αντ' αυτού, η προηγούμενη κυβέρνηση, σε συμφωνία με την τρόικα, καθιέρωσε τη... δωρεάν «ιδιωτικοποίηση» της ΔΕΗ, αποδεχόμενη τη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 90% στο 50% έως το τέλος του 2019 χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα!

Στη συμφωνία αυτή προβλεπόταν η υποχρεωτική διάθεση μέρους της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ). Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ κατέληξε να πουλάει ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της. Οι ζημίες της από τα ΝΟΜΕ ξεπερνούν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η προηγούμενη κυβέρνηση επέτρεψε τη διόγκωση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ως αποτέλεσμα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εταιρεία εκτινάχθηκαν από το 1,4 δισ. ευρώ το 2014 στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

Νέο business plan

Ο στόχος που επείγει αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι να μείνει όρθια η εταιρεία και σε αυτό στοχεύει το σχέδιο διάσωσης που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας που προωθούνται αλλά και διαρθρωτικά μέτρα που θα ακολουθήσουν. Αυτά είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η βαθμιαία απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και η μετάβαση της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, η εκπόνηση ενός νέου business plan ώστε η εταιρεία να μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα αλλά και ανταγωνιστικά, στοχευμένες εθελούσιες έξοδοι του προσωπικού και διαπραγμάτευση με την Κομισιόν ώστε να αυξηθούν οι στόχοι για τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline