Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020  12:24:54

Tι συνεπάγεται ένα άτακτο Brexit: Χάος με διαδηλώσεις, ελλείψεις φαρμάκων και τροφίμων

Το μόνο σίγουρο είναι το τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, πράγμα που έχει υποσχεθεί να πράξει ο Μπόρις Τζόνσον, αψηφώντας τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο και υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ.

Με τη βρετανική Βουλή να έχει κλείσει, το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, τον νόμο που υποχρεώνει τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση της εξόδου σε εφαρμογή και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να λέει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει νέα αναβολή της εξόδου, είναι κατανοητό ότι η χώρα βαδίζει στην κυριολεξία σε... αχαρτογράφητα νερά.

Το μόνο σίγουρο είναι το τι πρόκειται να συμβεί στην περίπτωση που στις 31 Οκτωβρίου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, πράγμα που έχει υποσχεθεί να πράξει ο Μπόρις Τζόνσον, αψηφώντας τον νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο και υπέγραψε η Βασίλισσα Ελισάβετ.
Ωστόσο, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι τα σενάρια ενός άτακτου Brexit, σύμφωνα τα έγγραφα που έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί τη χώρα, θα είναι χαοτική, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Χάος με έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων

Συγκεκριμένα, αυτά κάνουν λόγο για ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, με συνέπεια τα προβλήματα την τροφοδοσία φαρμάκων και νωπών τροφίμων, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις.
Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο που, απρόθυμα, έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση. Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer», όπως είναι η κωδική της ονομασία, προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον Guardian, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο που διέρρευσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα Sunday Times, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε τότε ως ξεπερασμένο. Ενώ εκείνο το έγγραφο χαρακτηριζόταν «βασικό σενάριο», το νέο έγγραφο περιγράφεται ως «το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με τον Guardian.

Το έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από αίτημα βουλευτών που κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι υποκρύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και θα μπορούσαν να εντείνουν την πολιτική διαμάχη καθώς η Βρετανία οδηγείται προς την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την έξοδό της από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ετοιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων για μια έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πιθανόν να είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω της πολιτικής σύγχυσης ενόψει του Brexit. Τα φορτηγά θα μπορούσαν αρχικά να περιμένουν έως και δυόμισι ημέρες για να διασχίσουν τη Μάγχη.

«Θα μειωθεί η τροφοδοσία ορισμένων ειδών νωπών τροφίμων. Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές να επιτείνουν τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων... Διαδηλώσεις και αντι–διαδηλώσεις θα λάβουν μέρος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρεται στο έγγραφο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Operation Yellowhammer που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει μόνο το χειρότερο σενάριο, και ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις προετοιμασίες στην περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε ότι οι υποθέσεις στο 5σέλιδο έγγραφο επανεξετάζονται.

Το Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τους σοβαρούς κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το Κοινοβούλιο, οι εργασίες του οποίου έχουν ανασταλεί, για να «εξετάσει σε λεπτομέρεια αυτά τα έγγραφα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την περίπτωση μη συμφωνίας».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline