Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:36:16

Θα προωθηθεί η συμφωνία αεροπορικής εποπτείας με τα Σκόπια

Ερώτηση ευθεία και απάντηση εξίσου από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Παπαγιωτόπουλο με πολλαπλή σημασία. Για την στάση της ΝΔ ως Κυβέρνησης απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την επικρίνει αλλά και την προωθεί υποχρεωτικά στα λίγα καλά της σημεία.

-Σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία. Μία από τις προεκτάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών είναι η συμφωνία για επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας αλλά και η τυποποίηση του στρατού της ώστε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια του NATO. Προχωρούν αυτά;

– Όλα αυτά τα ζητήματα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και εξέτασης σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας των δύο χωρών. Είναι γνωστό το πολιτικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και η θέση της κυβέρνησης και της Ν.Δ. πάνω σε αυτό. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας αποτελεί παρεπόμενο της γενικότερης συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα παρεπόμενο το οποίο δεν είναι τόσο αρνητικό όσο τα βλαπτικά στοιχεία της συμφωνίας αυτής. Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί ανάμεσα στους δύο αρχηγούς των επιτελείων η συμφωνία για την επιτήρηση (air policing) του εναέριου χώρου των Σκοπίων. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι συμφέρον για τη χώρα μας, διότι απλούστατα αν δεν συμβεί θα δοθεί η ευκαιρία σε άλλες χώρες, κυρίως στην Τουρκία που έχει εκφράσει ενδιαφέρον, αλλά ίσως και στη Βουλγαρία η οποία, επίσης, έχει εκφράσει ενδιαφέρον χωρίς να διαθέτει καν τα απαραίτητα αεροπορικά μέσα. Επομένως αυτή την ώρα είναι επιβεβλημένη η υπογραφή του air policing των Σκοπίων, διότι αυτό είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline