Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  00:36:20

Τα νέα σχέδια για τη στρατιωτική θητεία

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί, επίσης, ένα στοίχημα. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν σκέψεις και για εκσυγχρονισμό της θητείας, ρωτήθηκε ο ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτοπουλος. Aπάντησε για τα εξής νέα μέτρα για τους στρατεύσιμους, που δεν είναι η αύξηση της θητείας :


– Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προγραμματική εξαγγελία αυτής της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Προϋποθέτει, βέβαια, την εκπόνηση της νέας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) που είναι κατά κάποιον τρόπο το νέο αμυντικό μας δόγμα, προσαρμοσμένο στις νέες τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες, ασφαλώς διαφορετικές του 2011, όταν είχε εκπονηθεί η τελευταία. Παρεπόμενο της νέας ΠΕΑ είναι και το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν περιμένω βασικές αλλαγές, όμως θα μπορούσαμε να κάνουμε ορισμένες ποιοτικές παρεμβάσεις όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό κυρίως σε επίπεδο στρατευσίμων.

Eχουν γραφτεί πολλά για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Δεν μας απασχολεί αυτή τη στιγμή να αλλάξουμε κάτι στη θητεία, ιδιαίτερα αν δεν έχουμε τις προτάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας πάνω στο ζήτημα. Σχεδιάζουμε, όμως, ποιοτικές παρεμβάσεις στη θητεία των στρατευσίμων. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικών δεξιοτήτων για τους στρατεύσιμους στη διάρκεια της θητείας τους, ώστε αυτή να μετατραπεί και σε ωφέλιμο χρόνο που θα μπορούσε να τους βοηθήσει στη συνέχεια της ζωής τους. Υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα, όπως η χορήγηση πιστοποιητικών, για τη χρήση υπολογιστή ή την εκμάθηση ξένης γλώσσας, ακόμη και οδήγησης οχημάτων για συγκεκριμένες ειδικότητες στρατευσίμων. Θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε στον επόμενο χρόνο, με βάση αυτά που έχουμε εξαγγείλει στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος μας. Eτσι, ώστε να γίνει η στρατιωτική θητεία μια εμπειρία που θα έχει απτά ωφελήματα για τους στρατεύσιμους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline