Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:22:57

Εξι χιλιάδες διαμερίσματα αγοράζει ο δήμος του Βερολίνου

Μιλώντας για την απόφαση αγοράς των 6.000 διαμερισμάτων, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ, είπε πως «έχει σκοπό να διατηρήσει σταθερά τα ενοίκια στο Βερολίνο και να παρέχει ασφάλεια στους ενοικιαστές».


Ο δήμος του Βερολίνου αποφάσισε να επενδύσει 920 εκατομμύρια ευρώ ώστε να αγοράσει 6.000 διαμερίσματα από την εταιρεία ADO Properties, με στόχο να προσφέρει προσβάσιμη οικονομικά στέγαση στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά ακινήτων στην ιστορία του Βερολίνου, καθώς η τοπική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δημόσια κατακραυγή εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των ενοικίων. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τα ενοίκια στο Βερολίνο έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Κάποτε το Βερολίνο χαρακτηριζόταν «φτωχό αλλά σέξι», σήμερα μάλλον είναι «οργισμένο αλλά σέξι». Αντιμέτωπη με διαδηλώσεις και αντιδράσεις από την πλευρά των ενοικιαστών, η τοπική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το διογκούμενο κύμα διαμαρτυριών για τη μεγάλη άνοδο του κόστους στέγασης. Αλλά και η καγκελάριος Μέρκελ δεσμεύτηκε προ εβδομάδων ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα κατασκευάσει μέχρι το τέλος της θητείας της, το 2022, 1,5 εκατομμύριο διαμερίσματα για να περιορίσει κάπως την έλλειψη που παρατηρείται στην αγορά κατοικίας της Γερμανίας. Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο του κρατιδίου του Βερολίνου το μέτρο για «πάγωμα» των ενοικίων στο Βερολίνο (αφορά κυρίως υπάρχουσες κατοικίες) για τα επόμενα πέντε χρόνια (αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2018). Το «πάγωμα» των τιμών αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο διαμερίσματα στο Βερολίνο.
Η εταιρεία ακινήτων Vonovia, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης κατοικιών στο Βερολίνο, προέβλεψε στα τέλη Αυγούστου πως η απόφαση για «πάγωμα» των ενοικίων θα μειώσει τα έσοδά της από ενοικιάσεις στην πόλη κατά 10% ή κατά 25 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτόξευση μισθωμάτων

Η απόφαση για αγορά των 6.000 διαμερισμάτων από τον δήμο θα ανακουφίσει κάπως την ασφυκτική πίεση που ασκείται στους ενοικιαστές του Βερολίνου. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, το μέσο διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα του Βερολινέζου έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 120% από το 2008 μέχρι το 2018. Η τιμή ενοικίασης που ζητούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων έχει αυξηθεί στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά 180%. Η διαφορά γίνεται ακόμη πιο σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως το Βερολίνο είναι κυριολεκτικά μια πόλη ενοικιαστών. Σύμφωνα πάλι με την Tagesspiegel, το 81% των κατοικιών του Βερολίνου ενοικιάζεται και από αυτές το 61% ανήκει σε λίγες ιδιωτικές εταιρείες.

Μιλώντας για την απόφαση αγοράς των 6.000 διαμερισμάτων, ο δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μίλερ, είπε πως «έχει ως σκοπό να διατηρήσει σταθερά τα ενοίκια στο Βερολίνο και να παρέχει ασφάλεια στους ενοικιαστές. Παράλληλα, θα εξακολουθήσουμε να κατασκευάζουμε νέα διαμερίσματα και να διασφαλίσουμε πως το πάγωμα των ενοικίων είναι ασφαλές από νομικής απόψεως».

Μακριά από το κέντρο

Η εταιρεία ακινήτων Gewobag που ανήκει στην τοπική κυβέρνηση, θα εξαγοράσει ορισμένες θυγατρικές της ADO Properties, ενώ τα διαμερίσματα που θα αγοραστούν βρίσκονται κυρίως στην περιφέρεια του Βερολίνου. «Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς μας, η τιμή είναι μάλλον υψηλή για τα συγκεκριμένα ακίνητα», αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο αναλυτής της Jefferies, Τόμας Ρόθοϊσλερ. Εκτιμά πως η τιμή αγοράς των 6.000 διαμερισμάτων είναι περίπου 10% υψηλότερη από τη λογιστική τους αξία. Η μετοχή της ADO Properties αρχικά ενισχύθηκε μέχρι και 5,6%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline