Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  23:57:22

Λίγοι φεύγουν από τα νησιά, περισσότεροι έρχονται

Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στη Λέσβο, πραγματοποίησαν πορεία και στη συνέχεια καθιστική διαμαρτυρία, ζητώντας να μετακινηθούν άμεσα στην Αθήνα.

Aμεσα πληρώθηκαν οι θέσεις που άδειασαν στη Μόρια της Λέσβου, καθώς χθες έφθασαν 265 νέοι αιτούντες άσυλο, ενώ προχθές 200 άτομα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο του προγράμματος αποσυμφόρησης που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Λόγω της πυρκαγιάς την προηγούμενη Κυριακή, που είχε θύμα μία γυναίκα από το Αφγανιστάν, στο ΚΥΤ επικρατεί μεγάλη ένταση. Χθες, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο νησί πραγματοποίησαν πορεία και στη συνέχεια καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας να μετακινηθούν άμεσα στην Αθήνα.

Τον Σεπτέμβριο, οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και τη Συρία, έφτασαν σε 10.258 –ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει σημειωθεί από το 2016–, εκ των οποίων το 63% προέρχεται από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία. Σχεδόν οι μισοί από τους αφιχθέντες τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα 4.867 αιτούντες άσυλο, ήρθαν στη Λέσβο. Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις – αριθμός μεγαλύτερος από τις αφίξεις που έχουν δεχθεί η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος συνολικά.

Είναι άκρως ανησυχητικό το ότι ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά αυξάνεται διαρκώς. Μόνο την τελευταία εβδομάδα (23-29 Σεπτεμβρίου) έφθασαν στα ελληνικά νησιά 3.164 άτομα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι οι αφίξεις ήταν 596.

Η Ύπατη Αρμοστεία (Υ.Α.) του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χθεσινή της ανακοίνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μετακινήσει άμεσα ανθρώπους από τη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω, δεδομένου ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα τρία αυτά νησιά, λόγω υπερπληθυσμού, είναι κρίσιμη.
Στην ανακοίνωση της Υ.Α. οι συνθήκες στα ΚΥΤ των τριών νησιών περιγράφεται ως εξής: «Το κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο έχει ήδη πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χωρητικότητά του, με 12.600 άτομα. Στον γειτονικό άτυπο καταυλισμό, 100 άνθρωποι μοιράζονται μία τουαλέτα. Στη Σάμο, στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στεγάζονται 5.500 άνθρωποι – ξεπερνώντας κατά οκτώ φορές τη χωρητικότητά του. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε σκηνές με υποτυπώδη πρόσβαση σε τουαλέτες, καθαρό νερό ή ιατρική βοήθεια. Οι συνθήκες έχουν επίσης επιδεινωθεί και στην Κω, όπου 3.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο για 700».

Η οργάνωση καλωσορίζει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ανακούφιση της πίεσης στα νησιά αποτελεί προτεραιότητα. Ζητεί, όμως, την εφαρμογή επειγόντων μέτρων. Σημειώνει, επίσης, ότι ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τα ασυνόδευτα παιδιά που έρχονται στην Ελλάδα.
Επισήμως, με βάση τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), στις 15 Σεπτεμβρίου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονταν στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 4.501. H υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανακοίνωσε χθες τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και φροντίδας αυτού του ιδιαίτερα ευάλωτου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, έχει ήδη κατατεθεί επείγον αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνέχιση της έκτακτης χρηματοδότησης έως τον Ιούνιο του 2020 για τη στέγαση εφήβων σε ξενοδοχεία με ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 600 παιδιά διαμένουν σε ξενοδοχεία μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο όμως τυπικά έχει λήξει. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία νέων κατάλληλων δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Χθες, πάντως, σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, διευκρινίζεται ότι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ τα παιδιά των αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στη χώρα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline