Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:14:43

Ο Πομπέο στην Αθήνα για βάσεις, Eastmed, Κυπριακό - νέα αμυντική Συμφωνία

Με το βλέμμα στραμμένο στη βάση της Σούδας, την Αεροπορική Βάση της Λάρισας, τη Βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταφθάνει στην Αθήνα. Υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πομπέο και Δένδιας θα υπογράψουν την ανανέωση, αναβάθμιση και επέκταση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (Mutual Defense Cooperation Agreement- MDCA) του 1990. Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM).

Η διήμερη επίσκεψη Πομπέο γίνεται σε μια στιγμή που ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος λόγω της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και γιατί είναι η μοναδική δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην ευρωπαϊκή προοπτική των οποίων προσβλέπει ο Λευκός Οίκος ως ανάχωμα στον ρωσικό «δάχτυλο».

Ήδη υπάρχει αυξημένη χρήση των βάσεων. Στη Λάρισα σταθμεύουν από την 1η Μαρτίου 2018 δύο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη ΜQ-9Reaper, ενώ η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί από αμερικανικά ελικόπτερα. Στη βάση της Σούδας θα γίνουν νέες εγκαταστάσεις. Καθώς λειτουργεί εντός των ορίων της 115 Πτέρυγας Μάχης έχει υπάρξει μέριμνα ώστε ο αμερικανός διοικητής να μην θεωρείται συνδιοικητής στις βάσεις.

Η Αλεξανδρούπολη

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της ακριτικής Αλεξανδρούπολης όπου θα εγκατασταθούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εξυπηρετεί ανάγκες και της εθνικής εξωτερικής πολιτικής σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται.
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προσφέρεται για στρατιωτική χρήση διότι αποτελεί πύλη προς τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια και παράλληλα είναι σε κομβική θέση λόγω των αγωγών (IGB και LNG).

Στις 20 Μαρτίου 2019 υπογράφτηκε στην Ιερουσαλήμ, από τους ηγέτες του Ισραήλ, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία του EastMed Gas Pipeline (EMGP), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε ένδειξη έμπρακτης υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην υλοποίηση του σχεδίου που αποτελεί σημαντική κίνηση στην ενεργειακή σκακιέρα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ επιθεώρησαν τις εργασίες για την ανέλκυση της βυθοκόρου «Ολγας» από το λιμάνι της ακριτικής πόλης – που χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό Στρατό. Οι εργασίες κρίθηκαν απαραίτητες διότι ο καθαρισμός του λιμανιού θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων αμερικανικών πλοίων και τη μεταφορά αμερικανικών δυνάμεων προς την Κεντρική Ευρώπη. Καθώς το λιμάνι βρίσκεται σε εξέλιξη ιδιωτικοποίησης, ζητήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ δικαίωμα χρήσης μέρους του λιμένος από τους Αμερικανούς. Ο κ. Πάιατ έχει σχολιάσει ότι κανείς άλλος πρέσβης στην Ελλάδα δεν έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη τόσες φορές όσο ο ίδιος.
Στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ έχει προστεθεί και η προβλήτα Μαραθίου στην Κρήτη, η οποία παίζει κρίσιμο ρόλο στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις λόγω του Κρηπιδώματος Κ-14 που προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας αεροπλανοφόρων.

Στη Βουλή

Η επικαιροποιημένη συμφωνία MDCA θα κυρωθεί από τη Βουλή διότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι η είσοδος, η στάθμευση και η παραμονή ξένων στρατιωτικών δυνάμεων απαιτεί κύρωση με νόμο. Ο Αλέξης Τσίπρας αν και ηγέτης του πάλαι ποτέ αριστερού ΣΥΡΙΖΑ είχε αναβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ξεκίνησε τις συνομιλίες για την αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων και προφανώς θα πανηγυρίσει για την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας και θα την ψηφίσει.

Το Κυπριακό

Η επίσκεψη Πομπέο γίνεται σε μια στιγμή που η Τουρκία απειλεί με Νεπάλ εισβολή στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να ενθαρρύνει την εκκίνηση μιας νέας προσπάθειας για την λύση του κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και να στηρίξει την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Η σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και οι συνεργασίες στις έρευνες και γεωτρήσεις των ενεργειακών κοιτασμάτων αποτελούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ γι αυτό και αναμένεται ο κ.Πομπέο να στείλει μηνύματα στην Τουρκία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline