Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:58:54

Μητσοτάκης για επίδομα θέρμανσης: Θα προκαταβάλλεται

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αντί οι δικαιούχοι να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και μετά να παίρνουν τα χρήματα, τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Με τα λεφτά στην τσέπη θα προμηθευτούν πετρέλαιο οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.
Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σημειώνοντας ότι ενισχύουμε το κονδύλι για τη θέρμανση κατά 10 εκατ. ευρώ.

Ο Μητσοτάκης για το επίδομα θέρμανσης

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αντί οι δικαιούχοι να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και μετά να παίρνουν τα χρήματα, τώρα τα πράγματα αλλάζουν.
«Το επίδομα θα προκαταβάλλεται. Έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να το κάνουμε. Αποδεικνύουμε ποιοι πραγματικά είναι με τους πιο αδύναμους».
Το επίδομα θέρμανσης

Αυτό που αναμένεται είναι να οριστικοποιηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες της φετινής επιδότησης πετρελαίου , που όπως φαίνεται θα είναι αυξημένο με στόχο να ενισχυθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά και ειδικά οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών προκειμένου να προμηθευτούν εγκαίρως πετρέλαιο θέρμανσης.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το φετινό επίδομα θέρμανσης προβλέπει:

-Αύξηση του σχετικού κονδυλίου το οποίο σύμφωνα με το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθεί στα περίπου 70 εκατ. ευρώ.

-Έγκριση των αιτήσεων επιδότησης και την πίστωση των επιδομάτων, με διαδικασίες- εξπρές, δηλαδή το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί εντός της προσεχούς εβδομάδας, έτσι ώστε να συμπέσει με την έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης και το επόμενο στοίχημα είναι να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η πλατφόρμα του Taxis που θα δεχθεί τόσο τις αιτήσεις των πολιτών όσο και τα τιμολόγια των προμηθευτών πετρελαίου θέρμανσης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχουμε αποφασίσαμε να δώσουμε διευρυμένο επίδομα με προκαταβολή» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι τα κριτήρια θα είναι διευρυμένα και η προκαταβολή θα δοθεί ανάλογα με τη ζώνη.

Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

-Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

-Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

-Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline