Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο «όχι» Βουλευτή της ΝΔ για τη μεταφορά μεταναστών

Ένα πρόβλημα που βασανίζει πολλές περιοχές της Ελλάδας, είναι το κάλεσμα από τη μεριά της Κυβέρνησης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης και διαμονής των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στα νησιά. Για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης.


Σύμφωνα με τον κ. Πάτση, το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα σοβαρό, που πλέον μας προβληματίζει όλους. «Κατανοώ ότι πρέπει να υπάρξει μια αποσυμφόρηση στα νησιά, αλλά η μεταφορά των ατόμων αυτών χωρίς σχεδιασμό και πλάνο, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε ότι αφορά την τοπική κοινωνία αλλά και την οικονομία της. Η λογική «μεταφέρω – δώστε μου ξενοδοχεία» ειδικά σε έναν νομό φτωχό, όπως είναι τα Γρεβενά, είναι κάτι που με βάζει στην πρώτη γραμμή άρνησης, σε οτιδήποτε γίνεται χωρίς σχεδιασμό. Είμαστε υποχρεωμένοι να το δούμε με μεγάλη προσοχή και χωρίς να διαταραχθούν οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές οικονομίες, αλλά και οι οικονομίες που βασίζονται στο τουριστικό προϊόν».

Το χιονοδρομικό κέντρο που υπάρχει στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην περιοχή της Βασιλίτσας, έχει «νεκρώσει», σύμφωνα με τον κ. Πάτση. «Το «τελειωτικό χτύπημα» επήλθε με την έλευση και την εγκατάσταση των μεταναστών, πριν από δυόμιση χρόνια περίπου. Έχουμε ένα χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο έχει «νεκρώσει». Αν ο οποιοσδήποτε θελήσει να έρθει με την οικογένεια του ή τους φίλους του και θέλει να ζητήσει κατάλυμα, δεν υπάρχει γιατί παντού υπάρχουν μετανάστες. Άρα θα επιλέξει ένα διαφορετικό μέρος να μείνει, ένα διαφορετικό μέρος να διαφημίσει και θα πληγεί και η τοπική οικονομία».

«Αντιλαμβανόμαστε τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων αυτών, δεν είμαστε απάνθρωποι. Αλλά από τους 900 πρόσφυγες που είναι στα Γρεβενά, μόνοι οι 300 είναι Σύριοι. Δε μπορεί η Ελλάδα να είναι τόπος διαμονής για όλο τον πλανήτη. Θέλουμε να βγούμε στις αγορές ξανά, να γίνουν επενδύσεις πάλι. Πείτε μου, ποιος θα επενδύσει σε μια τέτοια περιοχή; Καταρχάς είμαστε σοβαροί, να κλείσουμε σε κρητική περιοχή ένα εν ενεργεία στρατόπεδο; Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα κλείσουμε στρατόπεδα. Θέλω να πιστεύω ότι θα διαψευσθεί το θέμα των ενεργών στρατοπέδων» δήλωσε ο κ. Πέτσης στον Politica 89.8.

Η άποψη του κ. Πάτση για το συγκεκριμένο θέμα, επικρίθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών. Mε αφορμή το γεγονός αυτό, ο κ. Πάτσης σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με αιφνιδίασε γιατί πήρες το μέρος των 9 ξενοδόχων. Η διαχείριση των ξενοδοχείων είναι δική τους υπόθεση. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους υποστηρίζει και δεν ζητά τις κοινωνικές υποχρεώσεις είναι αυτό που λέω ότι «οι μάσκες έπεσαν».

Για το τι προτείνει ο ίδιος, ο κ. Πάτσης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ανέφερε: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλάνο, πρέπει κάθε Περιφερειακό Συμβούλιο να δει και να υποδείξει τα μέρη όπου πρέπει να γίνει η υποδοχή, λαμβάνοντας υπόψη και τις περιοχές. Προσωπικά, εγώ ο ίδιος πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής, έτσι ώστε να γίνεται και ο έλεγχος των προσφύγων αλλά να γίνεται και έλεγχος των κονδυλίων που διοχετεύονται στο προσφυγικό. Να μάθουμε ποιοι είναι οι πρόσφυγες και ποιοι οι μετανάστες και να σταματήσει η αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες».

Πολυμέσα