Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:14:13

Γιατί δεν συμφώνησε με τον Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας

Σε απόσταση αισθητή οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνες της Κυβέρνησης κατά την συνάντηση των δύο αρχηγών στη Βουλή για την παροχή του δικαιώματος ψήφου σε Έλληνες ομογενείς και απόδημους.

Ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δουν γραπτή την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς σε άλλη περίπτωση η προσπάθεια της κυβέρνησης για διάλογο θα αποβλέπει μόνο στην πρόθεσή της να καταμετρήσει τις θετικές ψήφους που θα μπορούσε να πάρει η πρότασή της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πάντως ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να δεχτεί μια πρόταση που θα αλλοιώνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.
Στην συνέχεια μάλιστα εξήγησε μέσα από ένα βίντεο αναλυτικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας πως τυχόν απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, θα βρει το κόμμα του απέναντι.

Έγινε ξεκάθαρο, πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρακάτω βίντεο δηλώνει πως ναι μεν περιμένει να διαβάσει ολόκληρη την πρόταση, ωστόσο υποστηρίζει πως δυστυχώς φαίνεται ότι η πρόταση της ΝΔ δείχνει να κινείται προς την κατεύθυνση που... θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ «απέναντι».

Οι διαφοροποιήσεις

Δεδομένου ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους, η κυβέρνηση έχει «ανάγκη» κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Και τα δύο κόμματα, όμως, εγείρουν ξεχωριστά τις δικές τους ενστάσεις. Μάλιστα, βασική διαφωνία είναι εάν η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ψήφος των ομογενών θα πρέπει να προσμετράται στην τελική κατάταξη ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα της επικράτειας. Στο σημείο αυτό διαφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι οι ομογενείς με την ψήφο τους θα πρέπει να εκλέγουν μόνο έναν αριθμό βουλευτών. Ωστόσο, αρκετοί συνταγματολόγοι θεωρούν ότι το σημείο αυτό δεν είναι απολύτως συνταγματικό.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται θα κινείται περισσότερο προς την επιστολική ψήφο. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Το σχέδιο νόμου θα αφορά κυρίως τους Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης και όχι τόσο τους ομογενείς δεύτερης ή τρίτης γενιάς.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικών να αφορά μόνο την επιλογή για κόμμα και όχι υποψήφιου βουλευτή.

«Μαθηματικά»

Τα «μαθηματικά» πάντως είναι στο όριο.
Η κυβέρνηση χρειάζεται 200 ψήφους.
ΝΔ, μαζί με ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, φτάνουν στις 199 ψήφους. Το ναι μεν αλλά, του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειάζεται η κυβέρνηση, αλλά το «κλειδί» κρατάει το ΚΚΕ, με τους 15 βουλευτές του, που θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση τη ρύθμιση.
Ο πρωθυπουργός που βολιδοσκόπησε τις προθέσεις των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να υπάρξει μια λύση – πακέτο και για την συνταγματική αναθεώρηση και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Είναι προφανές ότι η εξίσωση ΣΥΡΙΖΑ + ΚΚΕ: 101 δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline