Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:44:11

Ανησυχία για το μεγάλο άτμισμα από εφήβους

Θετική μεταστροφή της νοοτροπίας της νέας γενιάς των Ελλήνων σε σχέση με το τσιγάρο καταγράφεται από τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι οποίες καταδεικνύουν δραστική μείωση του ποσοστού των εφήβων που έχουν την περιέργεια να το δοκιμάσουν.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο όσον αφορά τα ηλεκτρονικά προϊόντα καπνού, με τους ειδικούς να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξάπλωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στους εφήβους.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα του 2018 του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας σε δείγμα 3.863 μαθητών της ΣΤ΄ Δημοτικού, της Β΄ Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου, τα οποία παρουσίασε η ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής, Αννα Κοκκέβη, το 15,5% των Ελλήνων εφήβων έχει καπνίσει έστω και μία φορά στη ζωή του, με τα αντίστοιχα ποσοστά στις ηλικίες 11 και 13 ετών να είναι 2% και 12,6% αντίστοιχα.

Στην ηλικία των 15 ετών, έστω και μία φορά έχει καπνίσει το 30,9% των εφήβων, ενώ το 8,1% καπνίζει καθημερινά. Οι δείκτες που αφορούν το κάπνισμα στην εφηβεία παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση την τελευταία 20ετία. Ειδικότερα, το 1998 το ποσοστό όσων 15χρονων δήλωναν ότι έχουν έστω δοκιμάσει τσιγάρο ήταν 46,3% και όσων δήλωναν ότι καπνίζουν σε καθημερινή βάση ήταν 13,7%.
Το 2018, χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω για δοκιμή ανέφερε το 36,7% των 15χρονων στη χώρα μας, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο έρευνας του 2014 (16,6%).

Μάλιστα, μεταξύ των 15χρονων που ανέφεραν το 2018 χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου έστω μία φορά στη ζωή τους, το 32,3% δεν έχει καπνίσει συμβατικό τσιγάρο. «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι ακίνδυνο και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τι γίνεται στα παιδιά», ανέφερε η κ. Κοκκέβη. «Το τσιγάρο πεθαίνει, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θέλει συμμάζεμα», σχολίασε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος κ. Μπεχράκης, ενώ την προσοχή επέστησε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το ηλεκτρονικό τσιγάρο «πύλη εισόδου για την εξάρτηση στη νικοτίνη».

Πάντως, οι ειδικοί χαιρέτισαν τη νέα διάταξη του αντικαπνιστικού νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στις παιδικές χαρές σημειώνοντας ότι, εκτός από το ζήτημα της «προτυποποίησης» του καπνίσματος, δηλαδή της εξοικείωσης με την εικόνα του καπνιστή, τίθεται και θέμα ρύπανσης από τα αποτσίγαρα στις παιδικές χαρές. Εξέφρασαν, δε, την άποψη ότι θα πρέπει η πολιτεία να λάβει μέτρα και για τη ρύπανση από τα αποτσίγαρα στις ελληνικές παραλίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline