Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:13:06

«Ο Ερντογάν μας βομβαρδίζει με λευκό φώσφορο», λένε οι Κούρδοι

Σε καταγγελίες που εάν επιβεβαιωθούν θα προκαλέσουν παγκόσμιο σοκ και φρίκη προχώρησαν οι κούρδοι της Συρίας κατά της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, κατηγορούν τις τουρκικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν τις κουρδικές περιοχές με μη συμβατικά, ιδιαιτέρως φονικά όπλα, όπως λευκό φώσφορο και εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση προκαλούν εκτεταμένα εγκαύματα στα θύματά τους, στη χειρότερη περίπτωση προκαλούν φρικτό θάνατο καθώς αυτά καίγονται ζωντανά...

Πάντως, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι οι επίμαχες καταγγελίες, δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθούν από ανεξάρτητες πηγές.
«Σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, η τουρκική επίθεση εναντίον του Ρας αλ-Άιν διεξάγεται με κάθε τύπο όπλων», κατήγγειλε σήμερα σε ανακοίνωσή της η ημιαυτόνομη κουρδική κυβέρνηση. «Μπροστά στην προφανή αποτυχία του σχεδίου του, ο (τούρκος πρόεδρος Ταγίπ) Ερντογάν προσφεύγει σε διεθνώς απαγορευμένα όπλα, όπως ο φώσφορος ή οι ναπάλμ», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται από το 2011 στη Συρία, ο όρος ναπάλμ χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τις εμπρηστικές βόμβες που κατασκευάζονται με βάση ουσίες παρόμοιες με αυτές των ναπάλμ.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού, όμως μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για την κατασκευή φονικών εμπρηστικών όπλων, μια χρήση του που είναι απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν σε εκτεταμένο βαθμό βλήματα και χειροβομβίδες λευκού φωσφόρου ήταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στο Δυτικό Μέτωπο από τις συμμαχικές δυνάμεις με εξαιρετικά βίαια αποτελέσματα.

Κούρδοι αξιωματούχοι ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εικονίζονται παιδιά με εγκαύματα που, σύμφωνα με έναν γιατρό της επαρχίας Χασακέ, επιβεβαιώνουν τη χρήση τέτοιων όπλων.

«Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις να στείλουν τις ομάδες τους για να εξετάσουν τα τραύματα», δήλωσε ο Μούσταφα Μπαλί, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), του συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στην περιοχή, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τη χρήση αυτών των όπλων. Ωστόσο, η οργάνωση «κατέγραψε τραυματίες που έφεραν εγκαύματα και έφθασαν τις δύο τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο της Ταλ Ταμρ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, αναφερόμενος σε μια κωμόπολη κοντά στο Ρας αλ-Άιν.

Την ίδια ώρα, οι κουρδικές αρχές στη Συρία ζήτησαν σήμερα τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την Ρας αλ-Άιν που έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline