Τρίτη 7 Ιουλίου 2020  12:10:29

Brexit: Στον αέρα ακόμα το deal -Εργατικοί, Φιλελεύθεροι, Β. Ιρλανδοί και Σκωτσέζοι το απέρριψαν

Το Σάββατο μάλλον η σοβαρή εξέλιξη. Στον αέρα βρίσκεται ακόμα το deal του Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα συντεταγμένο Brexit τις 31 Οκτωβρίου, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλές δυσκολίες για μια συμφωνημένη λύση. Ένα άτακτο brexit είναι ακόμα πιθανό.

Ποιοι είναι οι επόμενοι σταθμοί

Πρώτος σταθμός, ίσως ο πιο εύκολος, είναι το οκ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεδρίαση αρχίζει σε λίγη ώρα και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή. Η συμφωνία που «μονογράφηκε» από τα δύο μέρη θα γίνει δεκτή πιθανότατα με απόλυτη πλειοψηφία και δεν αναμένεται κάποιο πρόβλημα.

Οι FT απαντούν με σκίτσο στη δήλωση Τζόνσον, μετά το deal ότι «παίρνουμε τον έλεγχο πίσω»
Το πρόβλημα που λέγεται Βουλή των Κοινοτήτων

Τα δύσκολα αρχίζουν με την Βουλή των Κοινοτήτων που θα συνεδριάσει το Σάββατο. Το αποτέλεσμα είναι άγνωστο. Υπενθυμίζεται ότι και η Τερέζα Μέι είχε βρει μια συμφωνημένη λύση, αλλά το σχέδιό της απορρίφθηκε 3 φορές από το Κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι είχε βρει μπροστά της τους σκληρούς του brexit λόγω του θέματος της Βορείου Ιρλανδίας και των συνοριακών ελέγχων.

Η λύση που είχε βρεθεί για να μην υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στις δυο Ιρλανδίες ήταν να παραμείνει εν ισχύ το ενωσιακό δίκαιο για ένα διάστημα στην Μεγάλη Βρετανία, ιδέα που δεν δεχόντουσαν οι σκληροί.

Το πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας

Ακριβώς γι αυτό το πρόβλημα ο Μπόρις Τζόνσον διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες με τις Βρυξέλλες. Όμως οι 10 βουλευτές της Βορείου Ιρλανδίας που είχαν αντιδράσει στο σχέδιο της Τερέζα Μέι συνεχίζουν να διαφωνούν.

Οι διαφωνίες των 10 βουλευτών από την Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τον Άγγλο Πρωθυπουργό. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, εξαιτίας των περίπου 20 διαφωνούντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που αρνούνται το brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει η να τους πείσει να ψηφίσουν την συμφωνία η να πείσει ορισμένους τουλάχιστον βουλευτές από το Εργατικό κόμμα.

Όμως ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε νωρίτερα ότι δεν δέχεται την συμφωνία και ότι είναι χειρότερη και από αυτήν της Τερέζα Μέι.

Όχι και από τους Σκωτσέζους

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε και η ηγέτης των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.

Θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει την συμφωνία; Προ ημερών είχε πει ότι είχε πείσει ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν την δική του συμφωνία. Μένει να φανεί αν ισχύει.

Έξοδος στις 31 Οκτωβρίου

Αν ο Άγγλος Πρωθυπουργός καταφέρει να περάσει την συμφωνία του από την Βουλή των Κοινοτήτων, μια τελευταία φάση είναι απαραίτητη. Η ψήφος στο Ευρωκοινοβούλιο, πριν από τις 31 Οκτωβρίου. Θεωρητικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Μόνο αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ισχύσουν, μόνο τότε θα έχουν συμφωνημένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν όλα αυτά συμβούν, τίποτα δεν θα αλλάξει δραματικά αφού προβλέπεται περίοδος προσαρμογής, στην διάρκεια της οποίας οι δυο πλευρές θα διαπραγματευθούν την «μελλοντική τους σχέση». Δηλαδή μεταξύ άλλων και τις 100άδες διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ από τις οποίες θεωρητικά το Λονδίνο θα αποσυρθεί.

Η τελευταία συμφωνία προβλέπει μεταβατικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2020 το νωρίτερο.

Το Σάββατο η ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων

Το Σάββατο θα συζητήσει το βρετανικό Κοινοβούλιο επί της έγκρισης της νέας συμφωνίας ή του Brexit χωρίς συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.
Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν αργότερα σήμερα εάν θα προχωρήσουν με τη συνεδρίαση του Σαββάτου, που θα είναι η πρώτη σαββατιάτικη συνεδρίαση από το 1982. Εάν εγκριθεί, η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει στις 11:30 ώρα Ελλάδας, δήλωσε ο Ρις-Μογκ.

«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά. «Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση 'ναι' ή 'όχι' από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;».

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανέφερε πως «Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο». «Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Ναι των βουλευτών για ψηφοφορία το Σάββατο

Οι βρετανοί βουλευτές ενέκριναν σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί το Σάββατο ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου ώστε το σώμα να συζητήσει και να ψηφίσει τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

Οι βουλευτές ενέκριναν επίσης μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.

Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline