Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:03:09

Στον αέρα το erga omnes με τα Σκόπια

Δεδομένου ότι το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, το οποίο διεκδικεί την εξουσία έναντι του Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, θέτει ως βασικό στοιχείο της ατζέντας του την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Μακεδονία», καθίσταται σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κομβικό για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ορατός είναι ο κίνδυνος υπονόμευσης της ισχύος της πρόβλεψης του erga omnes που περιέχει η συμφωνία των Πρεσπών, μετά την ουσιαστική επ' αόριστον αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας. Πρακτικά, η απουσία ενταξιακών διαπραγματεύσεων δίνει στην κυβέρνηση των Σκοπίων τη δυνατότητα να μην αλλάξει κανένα εσωτερικό έγγραφο στα πρότυπα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία, ωστόσο, παραμένει μια διεθνής συμφωνία με ισχύ ως προς την εξωτερική πτυχή των σχέσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Εν ολίγοις, τα Σκόπια υποχρεούνται ακόμα να αποκαλούνται «Βόρεια Μακεδονία» στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο εσωτερικό. Και τούτο, διότι οι αλλαγές στο εσωτερικό ήταν συνδεδεμένες με το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. Δεδομένου δε, ότι το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, το οποίο διεκδικεί την εξουσία έναντι του Ζόραν Ζάεφ στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, θέτει ως βασικό στοιχείο της ατζέντας του την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε «Μακεδονία», καθίσταται σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι κομβικό για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το ζήτημα ανέδειξε πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την Κυριακή. Οπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος «στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης προβλέπεται ότι η "πολιτική" μεταβατική περίοδος για τη χρήση της σύνθετης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συνεπώς, η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεπάγεται καθυστέρηση ως προς την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος.

Δηλαδή, καθυστέρηση ως προς την erga omnes χρήση του ονόματος». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες καθόρισαν τη γαλλική στάση και η προοπτική της διεύρυνσης παύει να λειτουργεί ως μοχλός της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και κλονίζεται ως εθνική στρατηγική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline