Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:51:27

Ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα θέσει η Αθήνα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από το Συμμαχία να πάρει θέση.

Να πάρει θέση το ΝΑΤΟ

«Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας», είπε ο κ. Πέτσας και υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα.

Αναφορικά με τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι αυτή πραγματοποιείται μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και συμπλήρωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει στον Τούρκο Πρόεδρο όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η στάση της Τουρκίας οδηγεί σε διπλωματική απομόνωση. «Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι συνολικές ενέργειες της Ελλάδας για τις τουρκικές προκλήσεις

Όσον αφορά τις ευρύτερες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν στις τουρκικές προκλήσεις, θέτοντας το ζήτημα τόσο στον Ιταλό όσο και στον Γάλλο Πρόεδρο από τους οποίους ζήτησε τη στήριξη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές κινήσεις υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline