Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  01:50:49

Με σχέδιο... Πολυτεχνείου η ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιούν περίπου 4.000 αστυνομικούς για τον κίνδυνο να υπάρξει αναρχική «ρεβάνς». Καταδρομικές επιθέσεις αντιεξουσιαστών, εκτός Εξαρχείων, και «οδυνηρό» τρομοκρατικού τύπου κτύπημα με τραυματισμούς εναντίον αστυνομικών είναι οι μεγάλοι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιούν περίπου 4.000 αστυνομικούς για τον κίνδυνο να υπάρξει αναρχική «ρεβάνς» μετά την προφανή επιτυχία των μέτρων ασφαλείας κατά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η εκτίμηση είναι ότι η παρουσία πέντε διμοιριών των ΜΑΤ στα Εξάρχεια (σε καταλήψεις που έχουν εκκενωθεί), στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η παρουσία των 50 μοτοσικλετιστών της νεοσύστατης ομάδας «Δράση» ίσως οδηγήσει σε περιφερειακές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, ενώ προβληματισμός υπάρχει για τους διαδοχικούς εμπρησμούς σε ΙΧ και ΑΤΜ που σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Αττική.

Υπάρχει προβληματισμός εξάλλου για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νυχτερινές καταδρομικές επιθέσεις σε εμπορικά σημεία της πρωτεύουσας, με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να αναθεωρεί και να αναπροσαρμόζει το σχέδιο ασφαλείας που εφαρμόστηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου, αλλά και να δίνει εντολές σε αστυνομικούς για αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός πολίτη, που μπορεί να ανατροφοδοτήσει τη βία.

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ «ΟΛΑ»

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία περιμένει από στιγμή σε στιγμή επανεμφάνιση της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», που είχε εμφανιστεί τον Ιανουάριο του 2013 με πυροβολισμούς στα γραφεία της Ν.Δ. και συνηθίζει να προχωρά σε βομβιστικές επιθέσεις την περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι οι δύο τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της οργάνωσης είχαν σημειωθεί στις 22 Δεκεμβρίου 2017 στο Εφετείο Αθηνών και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ στις 17 Δεκεμβρίου 2018.

Με την ένδειξη ότι η ώρα επανεμφάνισης της «ΟΛΑ» -για την οποία η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαθέτει σημαντικά στοιχεία- πλησιάζει, δημιουργείται για τις επόμενες ημέρες ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Επιπλέον, η ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να φοβάται αιματηρή επίθεση, κυρίως εναντίον αστυνομικών ή άλλου στόχου, από κάποιους μεμονωμένους ενόπλους που ενδεχομένως θα εμφανιστούν ως οργάνωση μίας «χρήσης», με κύριο στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες χάους...

Σημειώνεται στις 6 Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί δύο συγκεντρώσεις. Όμως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται ότι η «ήττα» και η υποχώρηση των αναρχικών στις 17 Νοεμβρίου, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, οι εκκενώσεις καταλήψεων και η παραμονή αστυνομικών δυνάμεων στα Με σχέδιο... Πολυτεχνείου Οι μεγάλοι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου Εξάρχεια, η εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», οι καταγγελίες για βιαιότητα αστυνομικών, αλλά και «παράνομες παρακολουθήσεις» πολιτών θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα.
Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ανάρτηση μέλους του «Ρουβίκωνα», ο οποίος σημείωνε: «Όταν η οποιαδήποτε κυβέρνηση αυξάνει την καταστολή, αυξάνεται ταυτόχρονα και η συσπείρωση του κόσμου και του κινήματος στον δρόμο». Ακόμη, υπάρχουν αναφορές για «περιφερειακές επιθέσεις», που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει η ΕΛ.ΑΣ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανησυχούν επίσης ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις αναρχικών λόγω του «τελεσιγράφου» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ζήτησε εντός 15 ημερών (η προθεσμία εκπνέει στις 5 Δεκεμβρίου) να εκκενωθούν οι περίπου 10 καταλήψεις που παραμένουν στα Εξάρχεια. Στόχος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ήταν να σταλεί μήνυμα σεβασμού της νομιμότητας και να δοθεί απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούσε για βίαιες εκκενώσεις με θύματα «μωρομάνες».

Τώρα η Αστυνομία ανησυχεί για εγκατάσταση αντιεξουσιαστών στα Εξάρχεια πριν από την Αστυνομία, την ενίσχυση των ενεργών καταλήψεων της περιοχής -όπως του κινηματογράφου «Βοξ» κ.λπ.- , αλλά και αποκεντρωμένες καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικές υπηρεσίες, μεμονωμένους αστυνομικούς, πολιτικά γραφεία και κατοικίες πολιτικών. Επίσης για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε δημόσια κτίρια, τράπεζες και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ακόμη, διαπιστώνουν ότι ήδη υπάρχουν προπαρασκευαστικές ενέργειες τροφοδοσίας με πολεμοφόδια και μεγάλη κινητικότητα γύρω από καταλήψεις των Εξαρχείων, που θα επιχειρηθεί να αποτελέσουν τα νέα «απόρθητα» οχυρά των αντιεξουσιαστών στην επέτειο Γρηγορόπουλου. Με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να μελετούν ήδη τρόπο αντιμετώπισης επιθέσεων που θα εκπορεύονται από αυτά τα κτίρια.

Η ΕΛ.ΑΣ., επίσης, θα έχει σε επιτήρηση τον κινηματογράφο «ΒΟΞ», την κατάληψη στη συμβολή των οδών Ζαΐμη και Τοσίτσα και εκείνες των οδών Μπουμπουλίνας, Μπενάκη, Στουρνάρη και Κάνιγγος. Τέλος, οι αρχές ασφαλείας στέκονται ιδιαίτερα σε ανάρτηση-προειδοποίηση μέλους του «Ρουβίκωνα», που χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» τυχόν προσπάθεια εκκένωσης της κατάληψης του «ΒΟΞ».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline