Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  12:23:49

Ο Τσίπρας θα προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τον εξύβριζαν επί 4,5 χρόνια ως αποτυχημένο Πρωθυπουργό και αυτός τους κατηγορούσε ότι τα έχουν βρει με την «καραμανλική πτέρυγα», τη ΝΔ, μετά τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Τώρα θα συνεργασθούν στο όνομα της πολιτικής ανανέωσης της σύγχρονης αριστεράς. Σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει τον χώρο της Κεντροαριστέρας ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποφασισμένος να προτείνει τον Γιώργο Παπανδρέου για την θέση του Ανώτατου Πολιτειακού προσώπου της χώρας. Όπως πρώτα είχαν αποκαλύψει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και ο Γιώργος Κατσίγιαννης με δημοσίευμα, η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι μια υποψηφιότητα που αναμένεται να δημιουργήσει ένα πολύ θερμό κλίμα στο φλέγον ζήτημα της υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενώ γίνεται και υπό το πρίσμα της διακηρυγμένης πρόθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά και κατά κύριο λόγο προς το ΚΙΝΑΛ.

Πάντως όποιο και αν είναι το σενάριο, η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει ακόμη περισσότερα φαινόμενα εσωστρέφειας και συζητήσεων στο Κίνημα Αλλαγής.

Και αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου έχει μια μετέωρη σχέση με τη Χαριλάου Τρικούπη: Αφ' ενός δεν παρέστη στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αφ' ετέρου είναι πρόσφατη η περίπτωση της στενής του συνεργάτιδας Ρεγγίνας Βάρτζελη, που μετέχει ως βασικό μέλος στην Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι μόλις την περασμένη άνοιξη, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «συμπαθή και χαρισματικό».

Ακόμη, αρκετοί από τους κατά καιρούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, όχι απλά «φλέρταραν» πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έφτασαν να γίνουν ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Νίκος Κοτζιάς ή και βουλευτές όπως η Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.
Σημεία σύγκλισης μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου είχαν αρχίσει να διαφαίνονται και στις θέσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπέρ της απλής αναλογικής και υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ φαίνεται ότι ενθάρρυνε και την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας είναι εδώ και αρκετά χρόνια πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αν και εξελέγη βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου δεν έχει αναστείλει τη δράση του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος του οποίου ηγείται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline