Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020  11:23:03

Μετά την σύγκρουση ΟΤΕ-συνδικαλιστών

Ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια εργασιακής ειρήνης, οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ πήραν το όπλο τους. Με αφορμή την κατάργηση έξι θέσεων φύλαξης στον Οργανισμό και την απουσία συμφωνίας για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΣΣΕ), ξεκίνησε μια σύγκρουση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ακόμη και για τις εποχές που η Ομοσπονδία Εργαζομένων-ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ) και το συνδικαλιστικό κίνημα κυριαρχούσαν στις ΔΕΚΟ και στο πολιτικό σύστημα.


Η αιτία ωστόσο της σύγκρουσης είναι άλλη από εκείνη που υποκρύπτουν η απόλυση των έξι φυλάκων του Οργανισμού και η απουσία συμφωνίας για τη νέα ΕΣΣΕ στον ΟΤΕ. Ουσιαστικός στόχος της σύγκρουσης είναι η νέα στρατηγική που ακολουθεί η διοίκηση του Οργανισμού και η οποία θέλει τον μετασχηματισμό της μητρικής επιχείρησης από μια παραδοσιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών σε έναν πάροχο ευρύτερων (ψηφιακών) υπηρεσιών.

Το μοντέλο αυτό είχε περιγράψει εκτενώς σε διάφορες ομιλίες του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. Ο τελευταίος παρουσίαζε περισσότερο ως ανταγωνιστές του ΟΤΕ την Google, τη Netflix, τη What's App κ.ά., και λιγότερο τις Vodafone και Wind.

Πολλοί επέκριναν τις επιλογές αυτές, μεταξύ των οποίων και οι συνδικαλιστές. Οι τελευταίοι στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν, επέκριναν την έξοδο του ΟΤΕ από γεωγραφικές αγορές όπως Βουλγαρία, Αλβανία, αλλά και κάθετες αγορές όπως οι δορυφορικές επικοινωνίες (HellasSat). Επίσης επέκριναν την επέκταση του ΟΤΕ σε νέες υπηρεσίες και αγορές (Cosmote Insurance, Cosmote Gia Ola, Cosmote Betting κ.λπ.). Εκείνο όμως που απασχολεί πρωτίστως τη συνδικαλιστική ηγεσία του ΟΤΕ είναι μην τυχόν με τη στρατηγική μετασχηματισμού, περάσει το μοντέλο κατάτμησης των δραστηριοτήτων της μητρικής, είτε με την επίκληση της μείωσης του λειτουργικού κόστους είτε για λόγους αποτελεσματικότερης λειτουργίας ή και τα δύο μαζί.

Μια τέτοια κατάτμηση θα υλοποιούνταν με τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού εργαζομένων, π.χ. των τεχνικών της μητρικής εταιρείας, που θα εισφέρονταν σε μια θυγατρική εταιρεία (ΟΤΕ Services) ή των υπαλλήλων των καταστημάτων Cosmote Shops που θα εισφέρονταν π.χ. στην εταιρεία «Γερμανός». Κατά τους συνδικαλιστές, τέτοιες αποφάσεις θα οδηγούσαν σε χειρότερους εργασιακούς όρους τους εργαζομένους στον όμιλο ΟΤΕ, καθώς θα αποδυναμωνόταν το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ η διοίκηση θα έβγαινε πιο ισχυρή στην όποια διαπραγμάτευση.

Αντίστοιχες κινήσεις έλαβαν χώρα στην Deutsche Telekom (DT) στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Επί 40 ημέρες απεργούσαν οι εργαζόμενοι της DT το 2004 κατά της δημιουργίας της T-Systems. Τελικά η DT δημιούργησε τη νέα εταιρεία, που στόχο είχε να προσφέρει υπηρεσίες πληροφορικής τόσο στην ίδια αλλά και σε τρίτους.

Το ίδιο συνέβη ώς ένα βαθμό και στη χώρα μας με τη δημιουργία των εταιρειών Cosmote e-Value και Cosmote TV. Μάλιστα, η Cosmote e-Value το τελευταίο διάστημα άρχισε να υποστηρίζει πλην του ΟΤΕ και τρίτους (Shell, ΔΕΗ, Samsung) όπως επίσης και τον ευρύτερο όμιλο της DT. Ο τελευταίος για πρώτη φορά ανέθεσε μέρος τηλεφωνικής υποστήριξης (contach services) πελατών του σε μονάδα εκτός Γερμανίας. Η διεύρυνση των δραστηριοτήτων θεωρείται μονόδρομος για τον ΟΤΕ.

Η βασική υπηρεσία του ΟΤΕ, η τηλεφωνία, υποχωρεί συνεχώς, παρά τα δωρεάν πακέτα χρόνου ομιλίας. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η εξερχόμενη κίνηση των δικτύων σταθερής στη χώρα μας από περίπου 30 δισ. λεπτά που ήταν το 2003, το 2017 υποχώρησε στο μισό (15,8 δισ. λεπτά). Μάλιστα, η κίνηση αυτή που χάθηκε, δεν αναπληρώθηκε από την εγχώρια κινητή τηλεφωνία. Η εξερχόμενη κίνηση στα δίκτυα κινητής την περίοδο 2004-2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, αυξήθηκε μεν (από 17,3 δισ. λεπτά που ήταν το 2007 ανήλθε σε 27,5 δισ. λεπτά το 2017) αλλά δεν κάλυψε τη διαφορά. Αντίθετα, αυξήθηκε υπέρμετρα η κίνηση στα δεδομένα κινητής.

Η ετήσια κίνηση από 4,2 δισ. Μegabytes (MB) το 2009 ανήλθε σε 86,3 δισ. ΜΒ το 2017. Μέσα εκεί κρύβεται μεγάλο μέρος της χαμένης κίνησης των παραδοσιακών τηλεφωνικών δικτύων, αφού πλέον όλο και μεγαλύτερος αριθμός χρηστών αξιοποιεί υπηρεσίες όπως είναι το Viber, το What's App, το Skype κ.ά. Ειδικά η διεθνής τηλεπικοινωνιακή κίνηση έχει πλέον μεταφερθεί στο σύνολό της στις υπηρεσίες αυτές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline