Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:20:59

Ν. Μηταράκης: Μέσο έκτακτης ανάγκης η επίταξη για τις κλειστές δομές

Την ανάγκη που υπήρχε να κλείσουν οι ανοικτές δομές και να δημιουργηθούν πέντε κλειστές στη θέση τους, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη τηλεόραση του Αlpha.


«Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν κατάλληλους χώρους, λόγω των διαφορών που υπήρχαν ανάμεσα σε περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να κάνουμε αυτό που μας ζητάει κόσμος. Να δώσουμε λύσεις. Η επίταξη ήταν ένα μέσο έκτακτης ανάγκης».

Σε ερώτηση για τις επιτάξεις των εκτάσεων, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «επιτάσσονται για τρία χρόνια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν αποζημιώσεις».
Υπενθυμίζεται ότι επιτάσσονται οι ακόλουθες εκτάσεις:
1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.

Αντίστοιχες δομές, παραπλεύρως υφιστάμενων δομών, θα δημιουργηθούν και σε Λέρο και Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ακολούθως:
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Στις ως άνω εκτάσεις θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι η πρωταρχική ευθύνη της Πολιτείας είναι η εγγύηση της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και συμπλήρωσε ότι «ο βασικότερος λόγος είναι η σωστή εφαρμογή της νέας νομοθεσίας ασύλου. Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές καθιστούν δυνατή την κράτηση των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, την κράτηση όσων εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές, αλλά και την κράτηση όσων βρίσκονται σε διαδικασία επιστροφής. Με τα ανοιχτά κέντρα δεν είχαμε αυτή τη τεχνική δυνατότητα και γι' αυτό θα κλείσουν».

Ο κ. Μηταράκης έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στα νησιά, τονίζοντας ότι «ο νέος σχεδιασμός από τις 40.000 θέσεις που υπάρχουν, σήμερα, στα νησιά προβλέπει τις μισές και, μάλιστα, κλειστές, ενώ τα κέντρα αποκτούν αυστηρούς κανόνες εσωτερικής τάξης και ιατρική αυτονομία. Το 2020 θα πραγματοποιηθεί η αποσυμφόρηση των νησιών με ένα βιώσιμο τρόπο που λειτουργεί το άσυλο και, κυρίως, η πολιτική διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών, που στηρίζεται πάνω στη λογική των επιστροφών».

«Είμαστε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Και η κεντρική Κυβέρνηση και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline