Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προανακριτική Novartis: Χωρίς κουκούλες θα εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την Προανακριτική για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς κουκούλα. Εκτός και εάν οι αρχές ασφαλείας επιμένουν ότι μπορεί να υπάρξει παρουσία τους στην Επιτροπή αλλά με ψευδώνυμο και αλλοίωση χαρακτηριστικών του προσώπου τους.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς υποστήριξε ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αντιδρά.

«Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τί ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας», τόνισε ο Σπύρος Λάππας.

Από την πλευρά των εισηγητών των κομμάτων υπήρξαν οι εξής τοποθετήσεις:

Θ.Πλεύρης (ΝΔ): Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά. Επιπλέον θέλω να επισημάνω ότι η κα Τουλουπάκη ως μη όφειλε και που δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η Επιτροπή έχει ζητήσει μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες. Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά

Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση.

Β.Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κα Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μας έχει εμπιστευθεί γι αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες όχι μόνο πρέπει να καταθέσουν χωρίς κουκούλες αλλά και με το πραγματικό τους όνομα.

Πολυμέσα