Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:25:35

Γιατί κατά βάθος ο κόσμος αγοράζει μαζικά χαρτί υγείας

Εργαζόμενος μιλάει στο τηλέφωνο, καθώς μεταφέρει πακέτα χαρτιών τουαλέτας, στο Γουέστμινστερ του Λονδίνου. Παγκοσμίως, η πρώτη αντίδραση του κόσμου που βρέθηκε αντιμέτωπος με τη νέα απειλή του κορωνοϊού ήταν η αποθεματοποίηση χαρτιών υγείας.

Οι εικόνες ανθρώπων που έδιναν πραγματική μάχη στα σούπερ μάρκετ για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο προϊόν σε Αυστραλία, Βρετανία και ΗΠΑ έκαναν τον γύρο του κόσμου. Λίγοι, όμως, κατάφεραν να ερμηνεύσουν αυτή την παγκόσμια ανάγκη για χαρτί υγείας.

Όπως επισημαίνει ο Στίβεν Τέιλορ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η ψυχολογία των πανδημιών», η εξήγηση του φαινομένου είναι αρκετά περίπλοκη. Γιατί, άραγε, σωρεύουμε χαρτιά υγείας παρότι γνωρίζουμε ότι δεν θα μας προστατεύσουν από τη λοίμωξη; «Για κάποιον λόγο, όταν απειλούμαστε από μια λοίμωξη, γινόμαστε πιο ευαίσθητοι στο αίσθημα αηδίας και σιχασιάς, και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουμε αυτή την εμπειρία», επισημαίνει ο δρ Τέιλορ. «Η σιχασιά λειτουργεί σαν κώδωνας του κινδύνου, που μας προειδοποιεί να αποφύγουμε την έκθεση στον επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα. Προφανώς, αν δω μια χειρολαβή καλυμμένη με σάλιο, δεν πρόκειται να την αγγίξω. Θα νιώσω αηδία, σιχασιά. Αυτά τα συναισθήματα με κρατούν ασφαλή».

Στην πραγματικότητα, «μια πολύ στενή σχέση συνδέει την αηδία και τον φόβο της μόλυνσης από τον ιό. Και τι καλύτερο εργαλείο για την εξάλειψη του υλικού που προκαλεί αηδία από το χαρτί υγείας; Πιστεύω ότι το χαρτί υγείας έχει μεταβληθεί σε σύμβολο ασφάλειας», επισημαίνει ο Τέιλορ. «Όταν αντιμετωπίζεις μια πανδημία, κάτι νέο και πολύ τρομακτικό, και η κυβέρνηση συνιστά απλώς να πλένουμε τα χέρια μας, ο κόσμος νιώθει ότι πρέπει να ενεργήσει για να προετοιμαστεί.

Έτσι, ορμάει στα σούπερ μάρκετ και αγοράζει ό,τι μπορεί. Το χαρτί υγείας είναι ογκώδες και ευδιάκριτο και έτσι ο κόσμος το εντοπίζει εύκολα». Η πανικόβλητη αποθεματοποίηση των τελευταίων ημερών δεν είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας. Κατά την περίοδο της ισπανικής γρίπης, το 1918, ο κόσμος αποθεματοποιούσε Vicks Vaporub.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline