Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:52:59

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Απόλυτη η ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ

«Σίγουρα σε αυτή τη δύσκολη δοκιμασία, που περνάμε σαν κοινωνία και σαν χώρα, πιστεύω ότι έχουμε αποδείξει όλες αυτές τις μέρες και με τον δημόσιο λόγο μας, αλλά και εδώ, από τις τοποθετήσεις στη Βουλή ότι προσπαθούμε με θετικό τρόπο να συμβάλλουμε, να στηρίξουμε μια συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ταυτόχρονα να κρατηθεί η κοινωνία όρθια με αλληλεγγύη, συνοχή και να μπορέσουμε, βγαίνοντας από αυτή τη δοκιμασία, να συνεχίσουμε με καλύτερες προοπτικές.

Το λέω αυτό γιατί, κύριε Υπουργέ, αυτή η διάθεση, η οποία είναι αυτονόητη και η οποία αποδεικνύεται καθημερινά, αποδείχθηκε με τη συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη αλλά και με τις προτάσεις που θετικά υποβάλλουμε για να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια. Επίσης, σημαίνει την ανάδειξη εκείνων των προβλημάτων, των αναγκών, αλλά και των θεμάτων που θεωρούμε ότι δεν αντιμετωπίζονται με επάρκεια, γιατί ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος μας και αυτό ζητάει από εμάς αυτή την ώρα της δοκιμασίας και ο ελληνικός λαός.

Υπ' αυτήν την έννοια, εγώ θα συμφωνήσω και με προηγούμενους συναδέλφους ότι έχει αξία που η Βουλή έστω και υπό αυτές τις δύσκολες και περιοριστικές συνθήκες λειτουργεί και μένει ζωντανή η διαδικασία του δημοκρατικού ελέγχου.

Το πρώτο, λοιπόν, και αυτονόητο είναι η απόλυτη ανάγκη της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι κάτι που έχουμε θέσει σε όλους τους τόνους και από την πρώτη μέρα. Έχουν ήδη ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα από τη μεριά της Κυβέρνησης. Εξ αρχής είπαμε ότι αυτά τα μέτρα είναι μεν θετικά, αλλά είναι ιδιαίτερα ανεπαρκή. Δηλαδή, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μην προχωρούν οι μόνιμες προσλήψεις των γιατρών. Ξέρετε ότι ως Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη λάβει μια επιστολή από την ΟΕΝΓΕ, από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, που λέει με πολύ σαφήνεια ποια ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι ανοικτά και για τα οποία χρειάζεται να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από την Κυβέρνηση και συγκεκριμένες αποφάσεις, όχι απλώς καλές προθέσεις. Οι προσλήψεις, λοιπόν, των γιατρών που εκκρεμούν και για το 2019 και για το 2020 –μιλάμε στο σύνολο μαζί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για 4 χιλιάδες προσλήψεις- πρέπει αμέσως να προχωρήσουν. Θα έχει διάρκεια όλη αυτή η διαδικασία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να θωρακιστεί.

Το δεύτερο που θέτει η ΟΕΝΓΕ με την επιστολή της -και λέει μάλιστα σε δραματικούς τόνους ότι αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στη μάχη χωρίς τα κατάλληλα όπλα- είναι ακριβώς ότι υπάρχει έλλειψη σε μια σειρά από σημαντικά αναλώσιμα προϊόντα, όπως γάντια, μάσκες και άλλα, τα οποία είναι απαραίτητα, για να μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να έχουν και την ανάλογη προστασία. Εκεί, λοιπόν, θα χρειαστεί από την Κυβέρνηση να υπάρξουν πολύ πιο συγκεκριμένα μέτρα.

Και βέβαια, θέτει και τα ζητήματα όσον αφορά το πώς γίνεται η διάγνωση και το τεστ για τον κοροναϊό, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει αλλαγή πλεύσης από τη μεριά της Κυβέρνησης. Συνεχίζεται αυτό το τεστ και εφόσον δεν δίνουν τη δυνατότητα αυτή από το δημόσιο σύστημα υγείας, γίνεται στα ιδιωτικά, χωρίς να υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος και μάλιστα με υπέρογκα ποσά αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για ποσά που ξεπερνάνε τα 250 ευρώ και φτάνουν τα 300 ευρώ, τα οποία πλέον είναι σε επίπεδο αισχροκέρδειας.

Θα έλεγα, λοιπόν, κύριε Υπουργέ -και θέλω να είμαι σαφής γιατί ακολούθησα στο Βήμα τον συνάδελφο κ. Λοβέρδο και την κυρία Γεννηματά πριν- ότι εμείς θεωρούμε καταρχάς ιδιαίτερα θετική την τροπολογία που έχετε καταθέσει όσον αφορά τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και θεωρούμε ότι είναι θετικό και αναγκαίο να επεκταθεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών φυσικά για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Αυτό είναι σαφές.

Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουμε –και έτσι κάνω και τη γέφυρα ανάμεσα στα μέτρα για την υγεία και τα οικονομικά μέτρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, κύριε Υπουργέ- ότι θα ήταν τραγική αμέλεια, ασυγχώρητη, αν σε αυτή την κρίσιμη φάση αντιμετώπιση της πανδημίας επικρατήσει μια λογική με ευχολόγια, συστάσεις, εκκλήσεις και κατ' τα άλλα μη παρέμβασης στην αγορά η οποία θα αυτορυθμιστεί. Γιατί εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς. Δεν μπαίνει θέμα εκκλήσεων προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Πρέπει να υπάρχει παρέμβαση. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος και πρέπει να επιβληθεί τιμή όσον αφορά το διαγνωστικό τεστ για τον κοροναϊό στα ιδιωτικά κέντρα. Δεν είναι θέμα έκκλησης.

Δεν μπορεί να μπαίνει θέμα συστάσεων και ευχολογίων για τις τράπεζες. Πρέπει για τα φυσικά πρόσωπα να υπάρξουν τα αντίστοιχα μέτρα που έχετε λάβει ως Κυβέρνηση όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα. Πολύ περισσότερο έχει έρθει η στιγμή, κύριε Υπουργέ -και έχετε καθυστερήσει, σας το λέμε κάθε μέρα από αυτό το Βήμα- επιτέλους να υπάρξει παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, την ώρα που αυτή τη στιγμή πολλαπλά, και οικονομικά και κοινωνικά, δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός.

Δεν μπορεί να υπάρχουν ευχολόγια όσον αφορά τα διαθέσιμα είδη. Δεν μπορεί να υπάρχουν ευχολόγια όσον αφορά τη δυνατότητα του λαού, των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα αντισηπτικά, τα γάντια και μια σειρά από άλλα προϊόντα. Πρέπει και εκεί να παρέμβετε. Εμείς από την πρώτη στιγμή σας είπαμε ότι πρέπει να βάλετε διατίμηση. Δεν αρκεί να γίνονται επισκέψεις επικοινωνιακές στα σούπερ μάρκετ.

Και βέβαια, για να φτάσω και στον δικό σας τομέα, δεν αρκούν αυτά που είπατε για την αγορά εργασίας. Και εδώ είναι το θέμα αν είναι επιλογή ή αν απλώς αυτή τη στιγμή δεν έχετε επιλέξει να πάτε πιο βαθιά, ώστε να λάβετε τα αντίστοιχα μέτρα. Ομολογείτε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 40 χιλιάδες απολύσεις ήδη μέσα στο πρώτο διάστημα του Μαρτίου και φέρνετε μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα έρχονται με πολύ περιορισμένο τρόπο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει απαγόρευση απολύσεων. Γιατί εσείς, δυστυχώς, είστε η Κυβέρνηση η οποία πριν από μερικούς μήνες ήρθατε και καταργήσατε τον λόγο και την αιτιολόγηση των απολύσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει από εδώ και στο εξής και να μη λαμβάνετε υπόψη τις απολύσεις που έχουν ήδη γίνει. πρέπει να υπάρχει σαφής απαγόρευση. Πρέπει να υπάρχει κάλυψη των απολύσεων που έγιναν γιατί τεκμαίρεται ότι οι απολύσεις που έγιναν το τελευταίο δεκαπενθήμερο, εικοσαήμερο, έχουν άμεση σχέση με την πανδημία και τις συνέπειές της και πρέπει να παρέμβετε στο θέμα της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας -αυτό ειπώθηκε και από την εισηγήτρια μας και από πάρα πολλούς συναδέλφους- όπως επίσης και τους συμψηφισμούς που γίνονται σε σχέση με τις άδειες. Πρέπει να υπάρχουν σαφή μέτρα.

Βλέπετε σε όλη την Ευρώπη ότι αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες παίρνουν πολύ γενναία και τολμηρά μέτρα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Γιατί εδώ την κρίση που θα έχουμε δεν μπορείτε αυτή τη στιγμή με τα πρώτα μέτρα που έχετε εχθές ανακοινώσει, να έρθετε να την αντιμετωπίσετε. Τώρα είναι η στιγμή να τολμήσετε και τώρα πρέπει να πάρετε εμπροσθοβαρή μέτρα.

Σας λέω ενδεικτικά: Στην Ισπανία ανακοίνωσαν μέτρα 200 δισεκατομμυρίων. Στη Γαλλία 345 δισεκατομμύρια. Στην Ιταλία 25 δισεκατομμύρια. Η Πορτογαλία που είναι περίπου αναλογική με τη δική μας χώρα και ως πληθυσμός και γιατί πέρασε και αυτή μνημόνια και κρίση, είναι 9,2 δισεκατομμύρια. Εμείς είμαστε στα 3,8 δισεκατομμύρια. Η Πορτογαλία μάλιστα από τα 9,2 δισεκατομμύρια τα 5,2 δισεκατομμύρια τα έχει για τη δημοσιονομική τόνωση με μέτρα δημόσιας παρέμβασης και τα 3 δισεκατομμύρια είναι κρατικές ενισχύσεις εκ των οποίων τα μισά θα πάνε στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, σε κλάδους δηλαδή που είναι απαραίτητο να στηριχθούν και στη δική μας χώρα.

Άρα, λοιπόν, κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση αποφασίσαμε ότι συγκροτούμε ένα παρατηρητήριο για την υγεία το οποίο θα λειτουργεί καθημερινά. Η έννοια είναι να συμβάλουμε στην προσπάθεια. Δεν είναι κριτική για την κριτική ως αυτοσκοπό. Θέλουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις ανάγκες και να ερχόμαστε να τα θέτουμε υπόψιν της Κυβέρνησης ζητώντας να παρθούν τα αντίστοιχα μέτρα. Θεωρούμε ότι το ποσό των 800 ευρώ για ενάμιση μήνα δεν είναι ΄'ένα ποσό που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες.

Στην ουσία είναι ένα επίδομα υποκατώτατου μισθού. Πρέπει να υπάρχει η πλήρης μισθολογική κάλυψη για τους εργαζόμενους. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να είστε τολμηροί, κατηγορηματικοί για την απαγόρευση των απολύσεων και όλες τις στρεβλώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην αγορά εργασίας. Πρέπει επίσης σε αυτή τη φάση να ληφθούν και ειδικά μέτρα –και έχουμε υποβάλει και ειδική ερώτηση και σε εσάς και στον Υπουργό Οικονομικών- όσον αφορά τις ευπαθέστερες κοινωνικές ομάδες που θα πρέπει να στηριχθούν πολύ περισσότερο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύουμε πραγματικά ότι μέσα σε αυτή τη δοκιμασία η χώρα μας έχει δυνατότητες. Το μαξιλάρι των 35 δισεκατομμυρίων που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σταθερότητα σε μια περίοδο που αυξάνονται και οι διεθνείς πιέσεις. Ανοίγει μια συζήτηση, έστω και με ανεπάρκεια, όπως φάνηκε, στο Eurogroup. Η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να συμμαχήσει με τις άλλες χώρες του νότου, με τις άλλες χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Πρέπει να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό χώρο έστω και αυτόν ο οποίος μπόρεσε να εξασφαλιστεί για το 2020.

Πρέπει αυτά τα μέτρα να παρθούν σήμερα. Δεν υπάρχει εδώ η λογική ότι κάνουμε κλήσεις, κάνουμε συστάσεις, παίρνουμε κάποια πρώτα άτολμα μέτρα και θα δούμε σε λίγο. Τώρα είναι η στιγμή, γιατί η ύφεση της οικονομίας που θα ακολουθήσει, αν δεν τα πάρετε τώρα, οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα είναι βαρύτατες. Και βέβαια, πάνω από όλα -και κλείνω, όπως ξεκίνησα-, το πρώτο και βασικό μέλημα είναι η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline