Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  14:43:52

Αύριο το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση των περιοριστικών μέτρων

Οριστικά αύριο, Τρίτη το απόγευμα θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όπως έγραψε από χθες, Σάββατο, το iefimerida.gr, «λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων και των αναγκαίων διαβουλεύσεων -και- για τα σχολεία, το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συζητείτο να αλλάξει ημέρα, και να γίνει την Τρίτη, αντί της Δευτέρας». Κάτι που οριστικοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή.

Μάλιστα, μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές και τηλεδιασκέψεις με το επιτελείο του και ειδικούς. Μέχρι τις ανακοινώσεις της Τρίτης, υπάρχουν πληροφορίες για ταυτόχρονη τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Σωτήρη Τσιόδρα, με θέμα τα σχολεία και τις Πανελλαδικές.

Ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν θα είναι και οι συνέπειες, σε ό,τι αφορά τα logistics, μιας ενδεχόμενης παράτασης της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που μελετά το Μαξίμου, και δημοσιοποίησε το Σάββατο το iefimerida.gr, η πρώτη φάση της χαλάρωσης θα ξεκινήσει στις 4 Μαΐου και θα επανακαθορίζεται κάθε δεκαπενθήμερο.

Στο ίδιο προσχέδιο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα σχολεία, με τη μόνη βέβαιη ημερομηνία επανέναρξης να είναι η 11η Μαΐου, για τη Γ' Λυκείου. Οι υπόλοιπες ημερομηνίες που εξετάζονται -αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν «κλειδώσει»- είναι η επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τα Γυμνάσια και την Α' και Β' Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά.

Το εναλλακτικό σενάριο είναι το άνοιγμα των τριών παραπάνω βαθμίδων (πλην της Γ' Λυκείου) ταυτόχρονα, την 1η Ιουνίου, με παράταση του έτους για τρεις εβδομάδες.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξηγήσει στους πολίτες ότι το πέρασμα στη δεύτερη φάση, που είναι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας, είναι εφικτό επειδή η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Η «φάση Α» ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, η επιβολή και τήρηση μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και η μείωση στο ελάχιστο του ρυθμού εξάπλωσης του κορωνοϊού στον πληθυσμό. Η περίοδος αυτή διήρκεσε δύο μήνες, από τις 26 Φεβρουαρίου όταν ανιχνεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, μέχρι σήμερα.

Θα τονίσει ότι η δεύτερη φάση μπορεί να διαρκέσει κι εκείνη δύο μήνες, καθώς το άνοιγμα θα γίνεται σταδιακά και ενδέχεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στο μήνυμά του θα ευχαριστήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, αλλά και τους πολίτες για την πειθαρχία τους, αναμένεται να εξηγήσει ότι καθημερινά θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και η άρση των μέτρων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση. Θα υπογραμμίσει επίσης την ανάγκη να τηρούνται καθημερινά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και όλες οι οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline