Σάββατο 20 Απριλίου 2024  14:56:13

Επικοινωνία Μητσοτάκης – Ερντογάν για τον κορωνοιό και ελπίδες ύφεσης στις προκλήσεις της Άγκυρας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής του, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών ανάμεσα στις δυο χώρες υπό το φως και της σχετικής συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της ΕΕ και αφορά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών συνόρων σε τρίτες χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι καταρχήν αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας όπως και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην πρώτη ομάδα των τρίτων χωρών με τις οποίες η ΕΕ θα άρει τους εξωτερικούς περιορισμούς.

Όπως επισημαίνεται, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν ορίστηκε κατόπιν συνεννόησης της υπεύθυνης του γραφείου θεμάτων της ΕΕ του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή και του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχήμ Καλίμ.

Σπάει ο πάγος

Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη επικοινωνία ανάμεσα στους δυο ηγέτες ύστερα από πολλούς μήνες και σπάει τον πάγο προκειμένου να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Υπενθυμίζεται το ο κ. Ερντογάν κατά την κορύφωση της κρίσης στον Έβρο είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να συνομιλεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ένταση έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δυο χώρες δεν συνομιλούν. Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Αυτή δεν συνεπάγεται όμως, όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline