Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:27:03

Ανασχηματισμός: Ξανά στο προσκήνιο - Τα πιθανά σενάρια και τα ονόματα.

Ανασχηματισμός; Οι πληροφορίες για αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία ενδεχομένως να είναι ένα σήμα για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση.

Έναν «ουδέτερο χρόνο» αναζητά ο πρωθυπουργός προκειμένου να προχωρήσει στον ανασχηματισμό. Κάτι η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι οι προκλήσεις της Τουρκίας και ο συναγερμός στο Αιγαίο, πήγαν πίσω τις διορθωτικές αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυβέρνηση.

Και η αλήθεια είναι ότι οι πληροφορίες που έρχονται, τόσο για το χρόνο του ανασχηματισμού, όσο και για το ποια πρόσωπα θα αλλάξουν, είναι διφορούμενες.
Σε ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές δυνάμεις - Το βλέμμα στο Oruc Reis
Π.χ. κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι αυτός θα γίνει μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Άλλο στέλεχος έλεγε ότι ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ενώ έτερο στέλεχος του Μαξίμου τόνιζε ότι ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να πάει και μετά τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο δηλαδή.
Όμως, η παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος (λόγω αναβάθμισής του φυσικά) ξαναφούντωσε τα σενάρια.
Από την άλλη, επιτακτική –και επικοινωνιακά και ουσιαστικά- κρίνεται η ανάγκη να γίνουν οι όποιες αλλαγές, κυρίως αυτές που συνδέονται με το πακέτο των 72 δις ευρώ. Ιδιαίτερα με τα 32 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργηθεί μια πολύ διακριτική δομή εντός υφισταμένου υπουργείου, που θα διαχειριστεί το πακέτο. Που θα συντάξει τα σχέδια τα οποία θα κατατεθούν στις Βρυξέλλες ώστε να έρθει το χρήμα από το 2021 και μετά», λένε πηγές εντός της κυβέρνησης.
Μια άλλη πληροφορία που έχει το ενδιαφέρον της είναι ότι η Βουλή θα κλείσει για το καλοκαίρι από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 24 Αυγούστου, και θα λειτουργεί με τα θερινά τμήματα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τέλη του μήνα θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και μάλιστα όχι δια ζώσης αλλά από μακριά.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα είναι ένα ανανεωμένο υπουργικό συμβούλιο, αφού γίνει εντός της εβδομάδας ο ανασχηματισμός.
Η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία δίνει αυτόν τον «ουδέτερο χρόνο», αν και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε εγρήγορση.
Ή θα μπορούσε να είναι οι τελευταίες οδηγίες του κ. Μητσοτάκη στην παρούσα κυβέρνηση και οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν για το φθινόπωρο.

Ολα για το Ταμείο

Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», αναφορικά με τις αλλαγές έως τώρα αυτά που έχουν αφήσει να διαρρεύσουν κυβερνητικά στελέχη είναι ότι πρώτα απ΄ όλα οι αλλαγές αυτές θα είναι προσθετικές και αφαιρετικές. Προσθετικές με την έννοια ότι θα προστεθούν υπουργεία ή υφυπουργεία και αφαιρετικές ότι θα αφαιρεθούν υπουργεία (κυρίως υφυπουργεία). Για παράδειγμα, όπως ειπώθηκε ιδιαίτερη μνεία θα γίνεται στον φορέα που θα αναλάβει την διαχείριση των πόρων από τον Ταμείο Ανάπτυξης. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτόνομο υπουργείο ειδικά για το Ταμείο αυτό, αλλά θα υπάρξει μια «νέα δομή μέσα σ΄ένα υπουργείο», το οποίο θα είναι το Οικονομικών. Αυτός που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαχειριστεί αυτή την «δομή» είναι ο Θ. Σκυλλακάκης.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» και το ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα το πρότζεκτ «μεταρρυθμίσεις». Το σενάριο υπουργοποίησης του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, όπως ψιθυρίζεται ανάμεσα σε «γαλάζιες» πηγές, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στον αντίποδα θα καταργηθούν ορισμένα υφυπουργεία. Και τούτο επειδή οι αρμοδιότητες συγκεκριμένων υφυπουργών διασταυρώνονται με άλλες άλλων υφυπουργών ή υπουργών. Στόχος άλλωστε του Πρωθυπουργού είναι η ευελιξία του κυβερνητικού σχήματος και όπου υπήρξαν επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, είναι ευκαιρία τώρα να διορθωθούν.

Άρωμα γυναίκας

Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, στις διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να υπολογιστούν και οι γυναίκες, καθώς και στελέχη που προέρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα.. Ανάμεσά τους και γυναικεία εξωκοινοβουλευτικά στελέχη όπως η γγ Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου, αλλά και η γγ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που θα μπορούσε να πάρει τη θέση του προσφάτως παραιτηθέντως υφυπουργού.

Μεγάλες αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένονται. Ενδεχομένως να αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό ο Νίκος Παπαθανάσης με αρμοδιότητα την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Θολό τοπίο παραμένει το υπουργείο Εργασίας, καθώς ο Γιάννης Βρούτσης έχει εκφράσει τη διαφωνία του για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, αλλά γνωρίζει καλά το περίπλοκο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας. Ως πιθανός αντικαταστάτης του έχει ακουστεί ο Στέλιος Πέτσας. Ερωτήματα υπάρχουν και για την παραμονή του Χάρη Θεοχάρη στο υπουργείο Τουρισμού – να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε προσφάτως τα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας ενισχύοντας παρά καθησυχάζοντας τις ανησυχίες των δύο υπουργών.

Δεν θα απέκλειε κανείς να δει τον κ. Πέτσα στη θέση του κ. Σκυλλακάκη, αν το τελευταίος πάει στο νέο φορέα για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα επιθυμούσε να αφήσει το υπουργείο Υγείας και ισχυρός μετά την κρίση του κοροναϊού να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Ισως πάλι η πρόκληση της «ανάστασης» του τουρισμού να τον οδηγούσε προς τα εκεί.
Δεν αναμένονται αλλαγές, όπως όλα δείχνουν στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, όπως δεν αναμένονται και αλλαγές στο δίδυμο της οδού Νίκης, Χρ. Σταϊκούρα, Αδ. Γεωργιάδη.

Ούτε ο Μ. Βορίδης φαίνεται να αποχωρεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που ενδεχομένως να μην ισχύει για τους υφυπουργούς, Φ. Αραμπατζή και Κ. Σκρέκα.

Μυστήριο τι θα γίνει με το υπουργείο Παιδείας κι αν θα υπάρξουν αλλαγές, όπως και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που μάλλον θα παραμείνει ο Μ. Χρυσοχοϊδης.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», ειλημμένη είναι η απόφαση για νέο επικοινωνιακό team, με τη μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα σε γνώριμα «λημέρια» του προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή παραγωγικό υπουργείο. Στην επικοινωνία παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη ωστόσο συζητούνται έντονα και στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ανάμεσά τους «φρέσκα» πρόσωπα, όπως ο βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Ενισχυμένο είναι πάντως και το σενάριο εισόδου στην κυβέρνηση για τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιο Λιβανό, για τον βουλευτή Ανατολικής Αττικής Βασίλη Οικονόμου αλλά και για τον βουλευτή Βορείου τομέα Αθηνών Θοδωρή Ρουσόπουλο που είναι κοντά στο να μπει στην κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline