Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:53:33

«Ερχεται δύσκολος χειμώνας»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραλείπει στις συζητήσεις του να αναφερθεί με ένταση στο οικονομικό θέμα, θεωρώντας ότι έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Για το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόσφατη συμφωνία στην ΕΕ είναι χειρότερη για την Ελλάδα από το αρχικό σχέδιο. Στο σημείο αυτό τονίζουν ότι το «μείγμα» των κονδυλίων που προορίζεται για την Ελλάδα άλλαξε επί τα χείρω, καθότι τα δάνεια (που θα συνοδεύονται με «μνημονιακούς» όρους) αυξήθηκαν κατά 31,5%, ενώ οι επιχορηγήσεις μειώθηκαν κατά 13,3%.

Ιδιαίτερα εστιάζουν στην επιτήρηση που θα υπάρχει και θεωρούν ότι ξυπνά μνήμες από τη μνημονιακή περίοδο. Και υποστηρίζουν ότι, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμής θα υπόκειται στην ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων, ενώ στέκονται και στην αύξηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αν και χαρακτήρισε «θετική είδηση» την απόφαση έκδοσης αμοιβαίου χρέους 750 δισ. ευρώ από την ΕΕ, εστίασε στην προαναφερθείσα αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στον δανεισμό εις βάρος των επιχορηγήσεων, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικά αρνητική είδηση».
Το άκρως ανησυχητικό σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι αν επιβεβαιωθούν, όπως λέει, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη για νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, η χώρα θα ξαναγυρίσει στις «μαύρες μνημονιακές μέρες».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline