Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:51:30

«Παράθυρο» Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν – Διάλογος μόνο για θαλάσσιες ζώνες.

«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής» τόνισε ο πρωθυπουργός με φόντο την αποχώρηση του Oruc Reis.


«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».
«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».
Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.
«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση».
Αυτό που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, είπε, παραβιάστηκε και φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα με ευθύνη της Άγκυρας.
«Μακριά από εμάς όποια ρητορική για μυστική διπλωματία. Απαιτώ και αίσθημα ευθύνης από τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε καλώντας ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα.

Ακάρ: Να αποστρατικοποιηθεί το Καστελλόριζο και 17 ακόμη νησιά

Ζήτημα αποστρατικοποίησης 18 νησιών, ανάμεσα σε αυτά και το Καστελλόριζο όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έθεσε ξανά ο Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού

Ζήτημα αποστρατικοποίησης 18 νησιών, ανάμεσα σε αυτά και το Καστελλόριζο όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έθεσε ξανά ο Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του ακριτικού νησιού.

Στο νέο του αυτό παραλήρημα ο κ. Ακάρ, τόνισε ότι η Τουρκία είναι ενοχλημένη και θεωρεί πρόκληση τους εορτασμούς στο συγκεκριμένο νησί «λες και δεν υπήρχε άλλο (νησί) για εορτασμούς».
Για την αποχώρηση του Oruc Reis και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είπε ότι «θα υπάρχουν μπρος πίσω μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας εκεί».

Ο Ακάρ μεταξύ άλλων είπε ότι η Ελλάδα έχει στρατό σε 18 νησιά της καταπατώντας διεθνείς συνθήκες. «Αυτό αυξάνει την ένταση και καταστρέφει τις όποιες προσπάθειες διαλόγου».

Κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να σταματήσει τις ενέργειες που προκαλούν εντάσεις: «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και θέλουμε να βρεθούν πολιτικές λύσεις μέσα από ειρηνικές μεθόδους. Έτσι όπως το καταλαβαίνουμε εμείς η ένταση και οι προκλήσεις δεν βοηθούν κανέναν και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline