Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  23:50:19

Στάση αναμονής από την Αθήνα- Κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο

Το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θεωρείται κρίσιμο και αποκαλυπτικό ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, αποτιμώντας ως θετικό βήμα από πλευράς Άγκυρας να αποσύρει το Orus Reis, τονίζοντας όμως πως για να αποφύγει η γειτονική χώρα την επιβολή κυρώσεων στη Σύνοδο Κορυφής, οι κινήσεις της θα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνέπεια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», «η διεθνής καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας, η εντεινόμενη πίεση στην Αγκυρα από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και στην τελευταία φάση και από την Ουάσιγκτον για αποκλιμάκωση και η διαρκής ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, οργανισμών και συμμαχιών ενώσεων εκ μέρους της Αθήνας για το σύνολο των εξελίξεων που αφορούν τις απειλές και τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην αλλαγή πλεύσης του τουρκικού σκάφους. Μια πρώτη «νίκη» της Αθήνας, που ωστόσο δεν επιτρέπει εφησυχασμό, όπως επισημαίνουν και διπλωματικές πηγές».

Ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη εξάλλου, φρόντισε να υπενθυμίσει στην Τουρκία, ότι οι κυρώσεις είναι ένα ενδεχόμενο που παραμένει στο τραπέζι κι εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αν και η Αθήνα, όπως είπε, δεν θα ήθελε να φτάσει στο σημείο ν' απαιτήσει την επιβολή τους.

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ως προς το διάλογο και το περιεχόμενό του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι ο διάλογος δεν μπορεί να περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που η ελληνική πλευρά θεωρεί ως τη μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση δηλαδή των θαλασσίων ζωνών.

Ελληνοτουρκική συνάντηση υπό το ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, αύριο στις Βρυξέλλες, αναμένεται να γίνει, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα έχει καταθέσει τα σχόλιά της και σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματεία του ΝΑΤΟ τα υιοθέτησε. Η χώρα μας ζητά, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να μην υπάρξει ξανά παρόμοια κατάσταση. Σύμφωνα με διπλωματικές «πηγές», η Αθήνα έβαλε όρο να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τώρα πλέον μπορεί να συζητήσει.

Το ΝΑΤΟ πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί στην ουσία των ελληνοτουρκικών και το κείμενο Στόλτενμπεργκ κάνει λόγο για διμερείς και νατοϊκούς διαύλους επικοινωνίας για αποκλιμάκωση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline